JUICE-sonden er klar for en lang reise til Jupiter og dens iskalde måner

Er utenomjordisk liv mulig under isen? Den europeiske sonden JUICE-romfartøyet er satt til et åtte år langt oppdrag til Jupiter og dens iskalde måner, der hav under isen kan være beboelige.

I renrommet til produsenten, Airbus, i Toulouse, lever JUICE-satellitten (Jupiter IC Moons Explorer Mission) ut sine siste øyeblikk på jorden. Et team av ingeniører, teknikere og forskere som har jobbet i årevis på dette flaggskipoppdraget til European Space Agency (ESA) er lidenskapelig.

Med hvite frakker på hodet og sikkerhet Charlotte, testet de endelig det 6,2 tonn tunge «beistet», dets 10 vitenskapelige instrumenter, antennen på 2,50 meter i diameter og de enorme solcellepanelene en siste gang.

Om noen dager skal romfartøyet stues i sin transportcontainer, vingene foldet, før det flys til Kourou i Fransk Guyana og skytes opp av en Ariane 5-rakett i april.

Som et farvel er en minneplakett gravert på baksiden, som hyller Galileo, som først observerte Jupiter og dens største måner i 1610.

Den vulkanske Io og dens tre iskalde følgesvenner Europa, Ganymede og Callisto er «de første månene som er oppdaget utenfor oss,» forklarer Cyril Cavel, JUICE-prosjektleder ved Airbus Defence and Space, og viser stolt frem en kopi av «Sidereus nuncius» (budbringer av stjerner» på fransk) italiensk astronom – i historien First Essay on Astronomy.

– Jord og sølv som katapulter –

Fire hundre år senere forbereder mennesker seg på å dykke dypere inn i gassgigantens naturlige satellitter ved å plassere en sonde i bane rundt en av dem for første gang. JUICE vil også være det første europeiske oppdraget som kommer inn i det ytre solsystemet siden Mars, den siste planeten Jorden.

READ  Bayonetta Appearances: Cereza and the Last Demon skal endres 17. mars 2023

Med en planlagt ankomst i 2031 lover reisen å bli lang, da vi må vente. Og vri, Jupiter er 740 millioner kilometer fra Solen og kan ikke nås i direkte bane.

Når den først er lansert, må Juice bruke jordens gravitasjonskraft og deretter oppsøke Venus. «Det er som en katapult som gir Jupiter fart,» forklarer Nicolas Altobelli, vitenskapssjef ved European Space Agency (ESA).

Dens 85 m2 med solcellepaneler må få maksimal effekt før de møter temperaturer ned til absolutt null (ca. -220 grader).

Vel fremme må skipet og dens 2 milliarder kilometer lange klokke passe inn i Jupiters bane … etter full autonomi. «Hvis manøveren mislykkes, er oppdraget tapt», forklarer Cyril Cavell.

– Ganymedes mål –

JUICE vil utforske det jovianske systemet, fly over månene, og deretter gå i bane rundt giganten Ganymedes. Kameraene, sensorene, spektrometrene og radarene vil prøve å forstå om forholdene er egnet for livet.

Ikke på den frosne overflaten, men 10 eller 15 kilometer under, der flytende hav beveger seg. Et gunstig miljø for primitive livsformer i dype habitater som bakterier – «Vi kommer ikke til å finne stor fisk», understreket sjefen for ESA Joseph Aschbacher.

Flere betingelser må oppfylles, inkludert flytende vann og en energikilde, i dette tilfellet «tidevannseffektene» som Jupiters tyngdekraft utøver på månene.

Takket være Ganymedes magnetiske signaler kan saften avgjøre om vannet er i kontakt med en steinete kjerne, noe som vil tillate de kjemiske elementene som er nødvendige for liv, næringsstoffene, å «løse seg opp i vannet», analyserer Nicolas Altobelli.

Den amerikanske sonden Europa Clipper vil fullføre søket ved å utforske Europa.

READ  Hvorfor slår du ikke på bryteren i en hetebølge?

Hvis begge månene er gode valg for livet, er det «logiske neste steget» å sende en lander dit. «Det er en del av forskernes drøm,» sier Cyril Cavell, som ble «rørt» for å lære at juicen «vil ende livet på Ganymedes overflate.»

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *