Jul – Vær forberedt på koronaaktiviteter av VG

Vent med å se effekten: Det vil ta ti til 14 dager å se effekten av de nasjonale tiltakene som ble introdusert tidligere denne uken. Foto: Thomas Andreassen

Helseministeren sier det er viktig at vi ikke løper for fort og oppfordrer folk til å forberede seg på varige aktiviteter gjennom julen.

Bent High (H) svarte på VGs spørsmål under en pressekonferanse fredag ​​om det var realistisk å tro at smitteverntiltak ville bli eliminert før jul:

– Da vi presenterte de første nasjonale innstrammingstiltakene, ønsket vi at julen skulle være normal. Da vi presenterte den andre gruppen av innstrammingstiltak, sa vi det samme. Men veksten har nå gått i en retning, noe som betyr at vi må være forberedt på at det kan være aktiviteter i julen også. Det er viktig at vi ikke gir opp for tidlig, så vi mister kontrollen. Det må vi vurdere, sier han.

– Bølgen kom i mars fordi tusenvis av skiturister kom hjem med infeksjonen fra utlandet. Nå kan vi se at folk kommer hjem til jul og kommer til å bo sammen med familiene sine. Har du gjort en profesjonell vurdering av risikoen for å la folk komme hjem til jul?

– Ja, så nå er det tøffe tiltak ved grensene, og det trengs både testede og isolerte hoteller, svarer hei.

Han deler bekymringen for at mange kan bli smittet når de kommer hjem til jul, men det er stort håp om at vi kan klare å unngå det.

– Tiltak kan ha en positiv effekt, men vi er avhengige av at de overholdes, sier han.

READ  Norge installerer et solkraftverk i Arktis, kun 1300 kilometer fra Nordpolen

Onsdag åpnet regjeringen isolerte hoteller for internasjonale studenter på nytt. Les mer her.

Be folk forberede seg: Helseminister Bent Hai håper vi kan sette pilen sammen, men oppfordrer folk til å være forberedt på langvarige koronarrestriksjoner til jul. Foto: Kisl Otstadt

Samtidig viser Telenors statistikk at disse tiltakene har ført til mindre urbanisering i samfunnet enn i større byer.

Mandag fikk Oslo en nedgang på nesten 50 prosent. I Bergen var det nesten 30 prosent.

– Gjennomførte aktiviteter kan føre til at vi beveger oss mindre. Vi venter nå på effekten på infeksjonsraten. Men statsminister Erna Solberg (H) sier situasjonen fortsatt er usikker og risikerer en kraftig økning, og at det er nødvendig med sterke tiltak i områder der epidemien er høy.

Les mer

Tall avslører hvordan samfunnet endrer seg: hvordan koronaaktiviteter påvirker oss

Statsminister med klar beskjed til tenåringer

Solberg påpekte det Infeksjonen er nå mer vanlig hos mennesker mellom 13 og 19 år.

– Det bekymrer meg. Det er viktig å huske at denne gruppen også kan bidra til infeksjon.

– Selv om vi prioriterer ungdommer å gå på skole og delta i fritidsaktiviteter, bør de prøve å gjøre fjernopplæring. Jeg tror det er vanskelig for unge mennesker. Han sier at spesielt blant unge mennesker mellom 16 og 19 år er det en høy infeksjonsrate, og de begynner å nærme seg voksne når de er i fare for å utvikle grunnleggende sykdommer, men de kan også bli syke.

FHIs siste ukentlige rapport viser at 37 prosent av nye infeksjoner er av ikke-norsk opprinnelse. Dette inkluderer 54 prosent av koronapasientene.

READ  Frankrike endte på tredjeplass i Odeba Mixed Series

Statsministeren advarer mot utvisning av private grupper:

– Mange er beskyldt for å være provosert og spre smitten. Dette gjelder butikkmedarbeidere, svenske og polakker. Det er ikke riktig, sier hun.

Regjeringen kunngjorde tidligere denne uken at de vil bevilge ytterligere 20 millioner dollar til informasjonsoppdrag rettet mot innvandrergrupper. Solberg er enig i at det er en utfordring å nå alle med riktig informasjon.

– Derfor er det viktig for oss å jobbe tett med de som er nær informasjonsformidling, sier han.

Les mer

Forvirring om isolerte hoteller – du trenger å vite dette

Robstad: Privilegier for barn og unge bør ikke svekkes

Barne- og familieminister Gazelle Ingolf Robstadt (KrF) deltok på pressekonferansen. Han understreker at det viktigste ved koronainfeksjoner er å ta vare på liv og helse.

– Han sier helsetjenester for barn og ungdom ikke vil bli redusert i denne perioden.

I tillegg mener han det er viktig å ta vare på sårbare grupper, ettersom regjeringen tidligere denne uken la fram en plan på 160 millioner kroner for å jobbe nøyaktig med disse gruppene.

Pengene skal gå til aktiviteter for mental helse og frivillighet.

– Ensomhet sies å øke blant studentene. Robstad sier at behovet for hjelpetelefoner fortsatt er høyt gjennom hele epidemien.

Les mer

Infeksjonsraten i Oslo har mer enn doblet seg siden det første settet med operasjoner

– For tidlig til å være optimistisk

Assisterende helsesjef Espen Naxstad sa til VG fredag ​​at han var optimistisk med hensyn til regionalhjelp og nasjonal handling. Infeksjonskurven vil snart forsvinne, Før tallene begynner å synke.

READ  EM U19 kvinner. Frankrike møter Norge i semifinalen. spill

Solberg mener infeksjonsstatistikken viser at innføring av tiltak er riktig.

– Vi er på samme nivå som forrige uke, men vi ser ikke mye vekst. Å være optimistisk veldig snart, sier han.

Samtidig påpeker han at andre land, som har innført mer drastiske tiltak, nå opplever en svak nedgang i infeksjonen. Han anslår at vi bare begynner å se effekten av den siste innstrammingen mellom 10-14 dager etter at tiltakene trer i kraft.

Se hele pressekonferansen her:

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *