Karbonnøytralitet innen 2050 for verdens største suverene formuesfond – Liberty

Norge, klodens største suverene formuesfond, vil trenge cirka 9000 selskaper investert over hele verden for å oppnå netto nullutslipp innen 2050.

2050. Dette er datoen fastsatt av det norske statsfondet for alle selskaper det investerer i for å oppnå karbonnøytralitet. Karen Smith Iheanacho, direktør for styring og etterlevelse i Sovereign Wealth Fund, bekreftet i en pressemelding. «Netto nullutslippsmål for alle selskaper innen 2050». Å vite at dette suverene fondet er det største i verden er ingen liten kunngjøring.

«Vi vil samarbeide med selskaper for å oppnå dette målet ved å sette troverdige foreløpige mål og sette på plass planer for å redusere deres direkte og indirekte klimagassutslipp.»Lagt til Carine Smith Ihenacho.

Et fond som veier 1200 milliarder euro

Fondet, som i dag veier 12.000 milliarder kroner (nesten 1.200 milliarder euro), eier kapitalen til mer enn 9.000 selskaper i 70 land. Dette tilsvarer 1,3 % av global markedsverdi og obligasjonsinvesteringer og investeringer i unoterte eiendoms- og fornybar energiprosjekter.

Et suverent fond som opplevde litt turbulens, spesielt da det tapte 170 milliarder euro i første halvdel av 2022 på grunn av inflasjon. Det største tapet siden finanskrisen i 2008. En vanskelighet som ikke har stoppet Norge fra å publisere denne nye klimahandlingsplanen.

Det norske fondet er underlagt etiske regler som forbyr det å investere i selskaper som er skyldige i alvorlig miljøskade eller kull. Finansieringen er i tråd med vedtak fra Stortinget, som tidligere i år satte målet om netto nullutslipp innen 2050.

READ  Kapittel 53: Et år i Norge: Livet i Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *