Kina uttrykker «dyp misnøye» med G7-rapporten

Toppmøtet for ledere for de syv store industrialiserte demokratiene (Canada, Frankrike, USA, Tyskland, Italia, Japan og Storbritannia) ble holdt i den japanske byen Hiroshima fra fredag.

G7-rapporten oppfordrer Kina til å «ikke engasjere seg i innblanding» i sine medlemsland og uttrykker sine «bekymringer» når det gjelder menneskerettigheter «spesielt i Tibet og Xinjiang».

Underskriverne understreker «betydningen av fred og stabilitet over Taiwanstredet» og sier de er «dypt bekymret» over situasjonen i Sør-Kinahavet, og anklager implisitt Kina for «tvang».

Når det gjelder krigen i Ukraina, oppfordrer G7 Beijing til å «legge press på Russland for å få slutt på sin aggresjon».

En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet sa i en uttalelse lørdag kveld: «G7 fortsetter å håndtere Kina-relaterte spørsmål og å nedverdige og angripe Kina.

«Kina uttrykker sin sterke misnøye og faste motstand og har registrert en formell protest med Japan, vertslandet for toppmøtet og andre relevante parter.»

På Taiwan er departementet spesielt kritisk til G7-landene for å peke fingre til Beijing og ikke vise tydelig motstand mot den taiwanske uavhengighetsbevegelsen.

«G7 utbasunerer sitt ønske om å bevege seg mot en fredelig, stabil og velstående verden. Men i virkeligheten hindrer det verdensfreden, skader regional stabilitet og hindrer utviklingen av andre land, sa den kinesiske talsmannen.

«Denne tilnærmingen har ingen troverdighet internasjonalt. »

READ  Militæret har skutt ned nesten 1200 krigshunder siden 2002

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *