Kinarakettens siste krasj: Romfartøy utenfor kontrollen kan krasje i dag

Lang 5. mars rakett, dette Bærte en kinesisk romstasjonsmodul, Har falt i lav bane rundt jorden og står nå i fare for å falle ned igjen.

Rakett Tionhe lanserte modulen vellykket forrige uke, Det blir boarealet til den fremtidige kinesiske romstasjonen (CSS). Dessverre nådde den 30 meter lange raketten også bane, nå en av de største rakettene for ukontrollert gjeninnreise.

Det er uvanlig at raketter når hastigheten som kreves for å nå bane, men for tiden reiser den verden rundt med en hastighet på hvert 90. minutt eller sju kilometer per sekund. Den strekker seg nordover til New York, Madrid og Beijing, og sør til Chile og New Zealand.

Det er frykt for at raketten kan lande i et befolket område; Long March-raketten ble sist lansert i mai 2020, Søppel ble rapportert å ha falt i landsbyer langs Elfenbenskysten. Forskere vet ennå ikke når rakettens hastighet vil falle, men det vil sannsynligvis gjøre før 10. mai 2021.

Les mer:

Hold deg oppdatert med de siste nyhetene og funksjonene Den uavhengige Innlegget vårt Stort utvalg av gratis nyhetsbrev. Bla gjennom alle våre gratis e-poster som er tilgjengelige for å registrere deg Klikk her

1620463506

Kina sier at raketten vil ankomme “til rett tid” og “skade” er usannsynlig

Her er Associated Presss siste rapport om Kinas forsikringer om at rakettens ankomst vil være trygg:

De øvre anfallene hadde to utsparinger, for lettere tilgang til de høyere båndene, og de nedre anfallene hadde to utsparinger, for lettere tilgang til de høyere båndene.

Talsmann for utenriksdepartementet Wang Wenping sa at kinesiske tjenestemenn vil gi ut informasjon om den forventede gjeninntreden av raketten “over tid” i løpet av helgen.

Kina er “veldig fokusert på å komme tilbake til det øvre nivået av raketten i atmosfæren,” sa han.

Den største delen av Avia-raketten, kjernen til Kinas første permanente romstasjon, forventes å komme tilbake til jorden på et ukjent sted tidlig lørdag morgen.

Avviste rakettposisjoner kommer vanligvis inn i atmosfæren, vanligvis over vann, og går ikke i bane.

Det kinesiske romfartsbyrået har ennå ikke sagt om kjernefasen til den massive Long March 5B-raketten vil bli kontrollert eller generere ubegrenset nedstigning.

Andrew Griffin8. mai 2021 09:45

1620457051

Konsekvensanalysen fortsetter å være kort

Nylige spådommer er fremdeles oppsummert. Anslag for tilbakemelding er nå 04:19 på søndag UTC.

Men det er fortsatt et stort vindu; Det kan gå åtte timer før og etter.

(UTC er lik GMT; legg til en time til britisk tid eller trekk fire fra EST, og så videre.)

Andrew Griffin8. mai 2021 07:57

1620427777

Hvor og når vil raketten treffe? Den potensielle angrepstiden blir stadig smalere

Når det kommer inn på nytt, et estimat av når det vil være riktig. Aerospace Corporation har gitt sin siste vurdering et lite vindu.

Det står at det skal treffe søndag morgen britisk tid. Men det er fortsatt et stort vindu på begge sider: det kan være 11 timer før og etter.

Selvfølgelig er det veldig vanskelig å forutsi hvor det kan være fordi det beveger seg så fort. Men her er den siste prognosen som kan gi deg noen ledetråder til hva som skjer.

Andrew Griffin7. mai 2021 23:49

1620421212

Kina sier at risikoen er ‘veldig lav’

Det kinesiske utenriksdepartementet har sagt at risikoen for skade er “veldig lav.” Associated Press rapporterer her:

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Wang Wenpin sa på fredag ​​at det meste av rusk fra en stor kinesisk rakett som forventes å krasje tilbake i atmosfæren i helgen, vil bli brent i retur og det er sannsynlig at ingen skade vil oppstå.

Når raketten kommer tilbake fra verdensrommet, kan ikke plasseringen av rakettens lansering i jordens atmosfære “angis innen få timer etter re-entry”, som forventes å skje 8. mai, ifølge US Space Command.

Harvard-baserte astronom Jonathan McDowell fortalte Reuters denne uken at i mai 2020 regnet fragmenter av en annen kinesisk Long March 5B-rakett på Elfenbenskysten og skadet flere bygninger, og at rakettfragmentene sannsynligvis ville lande.

Farlig rusk kan unnslippe flammene etter å ha kjørt i hypersoniske hastigheter i atmosfæren, men kan falle i havet da 70% av verden er omgitt av hav.

I en tale i Beijing sa talsmann for utenriksdepartementet Wang Wenpin at Kina fulgte nøye med rakettens gjeninntreden i atmosfæren, og at de fleste av dens komponenter ville bli brent innen gjeninntreden.

“Sannsynligheten for at denne prosessen vil skade bakken er veldig lav,” sa han.

Andrew Griffin7. mai 2021 22:00

1620415571

Det kinesiske papiret beskytter hemmeligholdet på raketten og angriper USA for å lage en “poengscore”

Denne lederartikkelen fra South China Morning Post hevder at “det er ingen bevis for uansvarlig handling i Beijing-rommet”, som søker å motarbeide den utbredte forestillingen om at raketter er spesielt farlige.

Det hevder også at ikke bare Kina, men mange romfartsorganisasjoner er hemmelighetsfulle om sine oppdrag. Kina har blitt kritisert de siste dagene for ikke å avsløre mye om flyet eller raketten, noe som betyr at det er vanskelig å vite hvordan det vil falle og hva som vil skje når det skjer.

Det står at raketten vil være helt trygg og at den vil lande på sjøen. Den erkjenner også at en lignende rakett landet i hjem på Elfenbenskysten i fjor.

Andrew Griffin7. mai 2021 20:26

1620413799

Andrew Griffin7. mai 2021 19:56

1620411609

Russland sier at de overvåker raketten – men ikke bekymre deg

Den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos sier at den overvåker raketten. Men det skal ikke forårsake skade – i det minste for Russland …

“Noen rakettnivåkonstruksjoner vil slutte å eksistere i tette lag av atmosfæren, men noen inkompatible strukturelle elementer kan nå jordens overflate,” sier en oppdatering på nettstedet. “7. – 8. mai vil det være en reell sannsynlighet for påvirkning. Denne situasjonen vil ikke påvirke territoriet til Den russiske føderasjonen.”

Andrew Griffin7. mai 2021 19:20

1620396230

Kartet viser banen til re-entry

Aerospace Corporations siste prognoser er stort sett de samme som vi forventet: Søndag morgen britisk tid, men med omtrent 11 timers vindu på begge sider.

Det er fortsatt vanskelig å forutsi å komme inn på nytt fordi romfartøyet snurrer så fort at en forskjell på noen få minutter kan føre til en dramatisk endret plassering – uansett hvor mye tid det er verdt en hel dag.

Men re-entry bør være et sted på dette nyttige kartet.

Andrew Griffin7. mai 2021 15:03

1620394473

Spør en ekspert om raketten

Andrew Griffin7. mai 2021 14:34

1620389712

European Space Agency gir endelige spådommer for rakettens re-entry

Den europeiske romfartsorganisasjonens siste og siste spådom har kommet.

Dette viser at den forventer at re-entry vil finne sted klokken 3.15, UTC. Men det er et 9:25 minutters vindu – noe som betyr at det kan skje når som helst fra lørdag kveld til søndag ettermiddag.

På grunn av det store vinduet og romfartøyets hastighet er det ikke mulig å si hvor den gjeninntredningen vil finne sted, eller hvor noen del av gjenstanden kan ha falt. Åtte timer før re-entry, bemerker romfartsorganisasjonen at enhver prediksjon av plassering vil være den samme som “to jordoppløsninger.”

Andrew Griffin7. mai 2021 13:15

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *