Kong Harald og dronning Sonja fortsetter besøket på Vestlandet – Royal Central

Foto av Jürgen Gomnas, Royal Court

Deres Majestet Kong Harald og Dronning Sonja av Norge fortsetter sin tre dager lange reise på Vestlandet. Onsdag denne uken besøkte kongen og dronningen av Norge verft berørt av coronavirusutbruddet og snakket med en ung mann som kom tilbake til en av de idylliske småbyene Hellstad.

Hyllestad ligger vakkert til ved inngangen til den berømte Sognefjorden. Kongen og dronningen gikk i land på brygga ved verftet Havyard Leirvik i Hyllestad onsdag morgen. Ordfører Kjell Eddy tok imot medlemmer av den kongelige familien og holdt en kort presentasjon inne på gårdsplassen med sjefen. Medlemmer av kongefamilien hadde en samtale om Hyllestad-samfunnet knyttet til næringsliv, omstilling og nye muligheter for skipsbyggingsindustrien og andre næringer, samt situasjonen under pandemien i kommunen.

Havyard Leirvik bygger avanserte skip og elektriske ferger og er det største selskapet i kommunen. I fjor høst ble det 100 pluss år gamle verftet stengt etter et stort utbrudd av coronavirus. I kommunen på 1500 personer og verftansatte ble 700 personer satt i karantene etter utbruddet. Medlemmer av kongefamilien besøkte Havyard Leirvik på tur i Sogn Oog Fjordane også i 2002.

Besøket fortsatte deretter i den lokale parken, som også er et utendørs museum i de største steinbruddene fra vikingtiden og middelalderen i Nord-Europa. En kvernstein var noe som alle burde eie den gangen. Millesteiner fra dette steinbruddet ble solgt i hundretusener i hele Norge, Sverige og Danmark. Dronning Sonya åpnet den historiske parken i 2002. Onsdag innviet dronning Sonja en ny kultursti, med samme håndfabrikk som eksisterte for 19 år siden.

23 år gamle Tanja Kvellestad Akse flyttet inn i hjemmet sitt på Hyllestad midt i studiene. Hun er mor til en og kjæresten hennes jobber i Hellstad. Onsdag møtte hun kongefamilien og fortalte Kongen og dronningen om ønsket om å flytte hjem og om sin BA i spesialundervisning fra Tromsø, som hun fullførte hjemme hos henne i Hellstad. Hyllestad er et lite samfunn og sliter med mange andre små bosetninger, små kommuner og innvandring. Kommunens befolkning har redusert siden 1950. Unge mennesker flytter til store byer, og noen få kommer tilbake etter studiene.

READ  Innenlandske aksjer og omvurdering av eiendommer øker KLP-avkastningen i første kvartal Nyheter

I dag avsluttes det kongelige besøket på Vestlandet i byen Floro.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *