Kong Harold og dronning Sonja av Norge markerer 30-årsjubileet for kroningen – Royal Central

Foto: J ன் rgen Commnes / Royal Court

23. juni er det nøyaktig 30 år siden kong Harold og dronning Sonja ble velsignet med en storslått seremoni av Den norske kirke. Hendelsen fant sted ved Nitros-katedralen i Trondheim, den største katedralen i Nord-Europa. Kongeparet videreførte tradisjonen som ble introdusert av kong Olav i 1958. Denne velsignelsen ble introdusert som et ritual etter at kroningsseremonien ble avlyst i Norge i 1906.

I forbindelse med velsignelsen la kongen og dronningen ut på en ti-dagers tur i Sør-Norge. Returen til Oslo gikk i land med den norske kongelige fergen. Året etter la kongefamilien på en 22-dagers reise til fire nordlige distrikter. Skikken med å ta lange turer til forskjellige deler av landet i forbindelse med kroningsseremonien og velsignelsen, går tilbake til middelalderkongene i Norge.

Før seremonien ble Royal Regalia overført fra National Bank of Norway i Oslo til katedralen i Trondheim og Nitros. Under seremonien ble kronene til kongen og dronningen plassert på hver side av høyalteret. Ved katedralen i Nitros ble kongeparet mottatt av biskopen i Nitros og biskopen i Oslo. Biskopene hilste på kongen: “Gud vokter din inngang og utgang nå og for alltid.”

Opptoget fortsatte inne i kirken, med kongen og dronningen sittende i kroningsstolene fra 1818 og utover. Etter prekenen og tekstlesingen leste biskopen bønnen, og kong Harold gikk videre. Kongen knelte foran høyalteret. Biskop Wagle la hånden på kongens hode og sa i bønn: «Allmektige Gud, du har vært vårt hjem i generasjoner, og ditt rike vil aldri rokkes. Du er Herren, for deg, Hvert kne skal bøye seg. Vi ber her og ser med medlidenhet på den som kneler foran deg her. “

Bestefaren til den nåværende kongen, kong Hogan VII, var den siste monarken som ble kronet i Norge. I 2006 ble kong Harold intervjuet i anledning 100-årsjubileet for den siste kroningen, og ble spurt hvorfor han aldri hadde brukt kronen. Da svarte kongen: “Det er upraktisk og sannsynligvis pinlig. Jeg vet ikke, jeg hadde det aldri på. Jeg ville ikke ha det på.”

Dagens 30-årsjubileum for velsignelsen skulle egentlig ha blitt feiret i hele Norge, men på grunn av epidemier er feiringen avlyst.

READ  Styret har godkjent gatedans til fordel for operahuset

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *