Kraftig befolkningsnedgang i Barentsburg

Barentsburg er den eneste gjenværende permanente russiske bosetningen på Spitsbergen, den største øya i skjærgården. Svalbard er under full suverenitet i Norge, men i henhold til en traktat fra 1925 har alle landene som har signert, ikke-diskriminerende rettigheter til å fiske, jakte og utforske mineralressurser. For Russland betyr det kullgruvedrift. De fleste arbeiderne og innbyggerne er russere og ukrainere.

I likhet med nordmennene, som stengte statsgruven min i Svea for noen år siden, er heller ikke kullgraving lønnsom i Barentsburg. I 2017 ble 140 000 tonn kull fjernet fra permafrost, mer enn en kilometer under havnivået, rapporterte Barents Observer. 30 000 tonn ble brent på det lokale kullkraftverket, som ga varme og elektrisitet til bosetningen. Resten ble sendt til Storbritannia.

Både gruvevirksomheten og selve byen drives av det russiske statlige arbeidsselskapet Trust Arcticugol (Arctic Coal). Dette er en firmaby, selvfølgelig.

Kullgraver i Barentsburg. Foto: Thomas Nilsen

De siste befolkningstallene publisert av Norges statistikk vise en 20 prosent nedgang i befolkningen siden mai 2020. Ned fra 501 i fjor til 400 i dag for Pyramiden og Barentsburg. Pyramiden har vært en spøkelsesby siden slutten av 1990 -tallet, med bare en håndfull mennesker som bodde på polarnattvinteren.

Svalbardposten, den lokale avisen Longyearbyen, var den første som rapporterte om befolkningsnedgangen. En av årsakene til nedgangen i Barentsburg, ifølge avisen, kan være problemer som kommer inn i skjærgården under pandemien.

KOMMERSIELL

I motsetning til Barentsburg fortsetter Longyearbyens befolkning å vokse. Sammen med det lille vitenskapelige samfunnet Ny-Ålesund har den norske byen nå 2.459 innbyggere, 42 flere det siste halvåret. 753 av de faste innbyggerne er fra andre land enn Norge.

READ  Momentum for beskyttelse av det sørlige havet vokser - Australsk Antarktis-program (2021 News)

Longyearbyen, Svalbard. Foto: Thomas Nilsen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *