Krig i Ukraina: Beijing konsulterte ikke Kiev da de utarbeidet sin fredsplan

«Kina konsulterte oss ikke,» sa tjenestemannen, som ba om anonymitet til flere medier, inkludert AFP.

Beijing har lovet å avsløre sin plan for en «politisk løsning» denne uken, 24. februar 2022, førsteårsdagen for utbruddet av den russiske offensiven i Ukraina.

Den ukrainske diplomatiske sjefen Dmytro Kuleba møtte sin kinesiske kollega Wang Yi i Tyskland, og sa at han «orienterte ham om hovedelementene i den kinesiske fredsplanen» i Brussel tirsdag.

«Vi venter på å lese denne teksten i detalj, fordi vi ikke kan trekke konklusjoner etter den muntlige presentasjonen», sa Mr. Kooleba la til.

På sin side advarte en høytstående ukrainsk tjenestemann onsdag om at enhver fredsplan ikke skulle krysse «røde linjer» satt av Kiev, inkludert territorielle innrømmelser til Russland, som okkuperer deler av landets øst og sør. Ukraina, spesielt Krim-halvøya.

«For Ukraina er de røde linjene prinsippene i FN-pakten, inkludert respekt for ukrainsk territoriell integritet,» sa tjenestemannen.

Krig i Ukraina: Moskva og Beijing viser sin enighet, spenning over en kinesisk fredsplan

«Ingen ukrainsk territorium kan forhandles, presidenten (Volodymyr Zelensky) har allerede gjort det klart,» advarte han.

På russisk side sa UD på kvelden at Kina gjennom sin diplomatiske sjef Wang Yi i Moskva har lagt ut sin visjon for en «politisk løsning» på konflikten.

«Kinesiske partnere delte med oss ​​sine tanker om de grunnleggende årsakene til den ukrainske krisen og tilnærminger til dens politiske løsning,» sa det russiske departementet i en uttalelse.

Tidligere onsdag hadde Wang Yi samtaler med president Vladimir Putin og hans russiske kollega Sergei Lavrov i Moskva.

Men det russiske utenriksdepartementet bemerket at under disse diskusjonene «var det ikke snakk om en egen (freds)»plan».

READ  Andrea, en amerikaner på ferie på Malta, frykter for livet sitt: Abort nektes da babyen hennes blir fordømt.

Kina, Russlands nærmeste allierte, har verken offentlig støttet eller kritisert invasjonen av Ukraina, mens de gjentatte ganger har gitt uttrykk for sin støtte til Moskva i møte med vestlige sanksjoner.

Men han har gjentatte ganger bedt om at Ukrainas territorielle integritet skal respekteres, mens Moskva sier de annekterer fem ukrainske regioner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *