Krig i Ukraina: EUs president vil ha krigsforbryterdomstol etter hundrevis av lik funnet i Ukraina

– I det 21. århundre er slike angrep på sivile utenkelige og brutale, sa den tsjekkiske utenriksminister Jan Lipavsky, som innehar EUs roterende presidentskap, på Twitter lørdag.

«Vi må ikke ignorere det. Vi er for straffen til alle krigsforbrytere,» sa han, og la til, «jeg ber om hurtig opprettelse av en spesiell internasjonal domstol».

Ukrainske myndigheter kunngjorde fredag ​​at «likene til 450 sivile som bar tegn på voldelig død og tortur» var gravlagt i et tre i utkanten av Izium.

«Flere kropper er bundet bak ryggen, en er begravet med et tau rundt halsen. Tilsynelatende ble disse menneskene torturert og hengt,» sa regional guvernør Oleg Sinekobov i et telegram.

På samme sted kunne en AFP-journalist se minst én kropp med hendene bundet med tau.

I følge den ukrainske menneskerettighetsoffiseren Dmytro Loubinets kan «mer enn 1000 ukrainske borgere ha blitt torturert og drept i de frigjorte områdene i Kharkiv-regionen». Når det gjelder Igor Klymenko, lederen for det ukrainske politiet, kunngjorde han at 10 «torturkamre» var funnet på steder som ble gjenvunnet fra russerne i Kharkiv-regionen, inkludert seks i Issyum.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky fordømte forbrytelsene til den russiske hæren av «mordere» og «torturister» i en video som ble lagt ut på Telegram fredag, og lovet dem «forferdelig rettferdig straff».

Kunngjøringen av denne grufulle oppdagelsen utløste en ny bølge av forargelse i Vesten, og den russiske hæren ble drevet fra nærheten av Kew i mer enn fem måneder, og etterlot seg hundrevis av sivile lik, mange av dem bar tegn på tortur. og summariske henrettelser, spesielt i Bautza-området.

«Verden må svare»

«Verden må reagere på alt dette. Det Russland gjorde i Putza, det gjentok det i Issia,» sa Zelensky i en videomelding fredag ​​kveld, og ønsket velkommen til FNs kunngjøring om at de ville sende et team til stedet for å bli med i den ukrainske etterforskningen.

READ  Ukraina sier de har målrettet russiske militærbaser i Svartehavet

USA og EU tok den russiske ledelsen til oppgaven og uttrykte sin forargelse.

– Russland, dets ledere og alle som er involvert i fortsatte brudd på folkeretten og internasjonal humanitær rett i Ukraina vil bli holdt ansvarlige, sa europeisk utenriksminister Joseph Borrell i en uttalelse fredag.

Torsdag, før Izioums graver og massegraver ble oppdaget, ønsket EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at Russlands president Vladimir Putin skulle møte for internasjonal rettssak for krigsforbrytelser.

USAs president Joe Biden advarte på sin side igjen sin russiske motpart mot å bruke kjemiske eller atomvåpen i Ukraina.

Biden-varsel

«Dette vil endre løpet av krigføringen siden andre verdenskrig», advarte den amerikanske presidenten under et intervju med CBS fredag ​​kveld.

«Ikke gjør det, ikke gjør det, ikke gjør det,» insisterte Biden, og lovet et «vesentlig» svar fra USA hvis grepet ble tatt.

Kampene og beskytningen fortsetter på bakken, der vestvæpnede ukrainske styrker har tatt tilbake tusenvis av kvadratkilometer fra et motangrep i nordøst etter å ha begrenset russiske fremskritt i landets øst.

Svitlana Chpuk, en 42 år gammel arbeider truet av russisk brann ved et hydraulisk reservoar oppstrøms Inkulets-elven i den sørlige byen Krivi Rik, vurderte at russerne var «sinte over at hæren vår presset dem tilbake i sitt motangrep». .

I Kharkiv-regionen ble en 11 år gammel jente drept av et russisk missilangrep på byen Suikiv, sa guvernør Oleg Sinekobov.

Plantebombe

Et termisk kraftverk i Mykolayivka ble «bombet av russiske inntrengere» lørdag morgen, sa Donetsk-regionen (Øst) guvernør Pavlo Kyrilenko i et telegram, og la til at ukrainske brannmenn jobbet med å slukke brannen og at eksplosjonen hadde ført til kutt. i drikkevann.

READ  Le Pen og Zemmour LR inviterer velgere til å bli med dem gjennom Valற்றம்rie Pécresse som "skuffet"

– Inntrengerne sikter bevisst mot infrastrukturen i området og prøver å forårsake så mye skade som mulig, først på sivile, påsto han.

Han hadde tidligere rapportert at 2 sivile ble drept og 11 skadet i russisk brann i løpet av de siste 24 timene.

I nabolandet Dnipropetrovsk, «skjøt russerne Grads (flere rakettkastere, red.anm.) og tungt artilleri hele natten i Nikopol-distriktet», påpekte den lokale guvernøren Valentin Reznitchenko, og forårsaket tap, men ingen vesentlig materiell skade.

Mykola Lukaczuk, leder av den lokale forsamlingen, sa at to personer hadde blitt drept og tre såret av russisk brann det siste døgnet.

I sør døde «én person i Dmitrivka etter fiendtlig beskytning», sa Vitaly Kim, guvernør i Mykolaiv-regionen.

Det russiske militæret, som nekter for å sikte mot sivil infrastruktur eller boligområder, sier fra Moskva at de har utført «høypresisjon»-angrep mot ukrainske stillinger i Mykolaiv- og Kharkiv-regionene.

I Kiev deltok lørdag hundrevis av ukrainere i en avskjedsseremoni for Oleksandr Chaboval, en tidligere solist ved Kievs nasjonalopera og daværende akademiker Oleksandr Shaboval, som ble drept 12. september i en alder av 47 øst i landet. russere.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *