Krig i Ukraina: «Helvete» i Donbass, USA sender 40 milliarder dollar til Kiev

Russiske styrker øker presset på Donbass i Øst-Ukraina, som har blitt til et «helvete», sa Ukrainas president Volodymyr Zhelensky fredag, og vurderer den massive bistanden som ble annonsert av Washington i Kiev som en investering i vestlig sikkerhet.

Den amerikanske kongressen avduket torsdag en konvolutt på 40 milliarder dollar til støtte for Ukrainas krigsinnsats mot Russland. Og G7-finansministrene har begynt å telle milliardene hvert land kan øse inn i Kiev.

«For våre partnere er dette ikke bare en utgift eller en donasjon,» sa han. Zhelensky svarte i sin videotale torsdag til fredag ​​kveld.

– Dette er deres bidrag til deres eget forsvar, fordi Ukrainas forsvar refererer til deres eget forsvar mot nye kriger og kriser som Russland kan forårsake, sa han.

Ny amerikansk bistand bør tillate spesielt Ukraina å bevæpne seg og styrke sitt luftvernforsvar, og Russland har konsentrert innsatsen siden Russland ikke klarte å erobre Kiev og Kharkiv i øst og sør. Nord.

Spesielt Moskva søker å ta full kontroll over den russisktalende regionen Donbass, som har vært delvis kontrollert av pro-russiske separatister siden 2014.

«De ukrainske væpnede styrkene går stadig videre for å frigjøre Kharkiv-regionen. Men okkupantene prøver å øke presset på Donbass. Dette er et helvete, dette er ingen overdrivelse,» sa den ukrainske presidenten.

Chevroletonetsk ble knust av brann

I følge lokal guvernør Serguiï Gaïdaï ble 12 mennesker drept og 40 såret i de russiske bombingene. Han sa at de fleste skuddene traff leilighetsbygg og at dødstallet kan stige.

AFP-teamet på stedet sa at industribyen hadde vært en slagmark i flere dager og hadde blitt knust av artilleriild.

READ  Biden sier han er overbevist om at Putin har bestemt seg for å angripe Ukraina

Nella Kachina, 65, en pensjonert kommuneansatt, sa: «Jeg vet ikke hvor lenge angrepet vil vare.

Severodonetsk og Lyssytchansk er de siste lommene til ukrainsk opposisjon i Lugansk-regionen. Russerne omgir disse to områdene, som er adskilt av en elv, og bombarderer dem hele tiden.

Separat drepte russiske soldater fem sivile i Donetsk-regionen torsdag, sa guvernør Pavlo Grilenko i Donbass.

Russland kunngjorde torsdag at rundt 800 ukrainske soldater hadde overgitt seg det siste døgnet i innvollene til stålkomplekset Azovstel i havnen i Mariupol.

Etter en lang krig som ble til et symbol på ukrainsk motstand mot den russiske invasjonen av Mariupol, ga Moskva ut opptak som viser noen menn iført krigsverktøy som kommer ut med krykker eller bandasjer. I følge Kiev ble 90 % av dette byofferet ødelagt og minst 20 000 mennesker døde der.

Soldatene, inkludert 80 sårede, «tok seg selv til fange», og understreket det russiske forsvarsdepartementet.

Kiev snakker ikke om overgivelse. «Jeg gjør alt jeg kan for å sikre at de mest innflytelsesrike internasjonale styrkene blir informert og involvert så mye som mulig i å redde heltene våre,» sa han. Zhelensky sa torsdag kveld.

Underjordisk labyrint

Medlemmer av Azov-regimentet, først og fremst en marinerifleskvadron og grunnlagt av ukrainske nasjonalister, hadde vært forankret i flere uker i labyrinten av underjordiske gallerier gravd under massive stålverk fra sovjettiden under eksiljagerflyene, massivt bombet av russerne.

I en video utgitt torsdag bekreftet Svyatoslav Palmer, nestkommanderende for Azov-regimentet, at han var på fabrikken med resten av kommandoen, og nektet å gi ut detaljer om den pågående «operasjonen».

Deres skjebne er fortsatt uavklart: Ukraina ønsker å legge til rette for overføring av krigsfanger, men Russland har erklært at de ser på noen av dem som «nynazistiske» krigere, ikke soldater.

READ  En flamsk ekspert var dypt bekymret for Omigran: "Vi må gjøre det samme som i Nederland: stenge alt. Nå."

Krigen truer med å forverre den globale matkrisen ettersom den alvorlig forstyrrer landbruksaktiviteter og korneksport fra Ukraina, til da verdens fjerde største maiseksportør.

«Slutt å blokkere Svartehavshavner! Tillat fri bevegelse av skip, tog og lastebiler som frakter mat fra Ukraina,» sa Anthony Blinken, leder for amerikansk diplomati, til FN torsdag kveld. Sikkerhetsrådets møte begynte.

Russlands FN-ambassadør, Vasily Nebenzia, svarte med å fordømme Vestens ønske om å «skylde på Russland for alle verdens problemer».

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *