Krig i Ukraina: Landsbyer oversvømmet etter at den ukrainske Khakovka-demningen ble ødelagt, Zelensky innkaller et sikkerhetsråd

Demningen ved Khakovka vannkraftverk i Sør-Ukraina, som for tiden er okkupert av russiske styrker, ble skadet natt til mandag, melder det russiske statlige nyhetsbyrået TASS. På sin side kunngjorde Kiev kollapsen av demningen. 11 av demningens 28 bredder har gått i stykker og en én-etasjes kollaps er i gang, sa en redningstjenestemann av det russiske statlige nyhetsbyrået TASS. Hvis de brytes, er mer enn 80 områder i fare for oversvømmelse.

Flere landsbyer i Ukraina har blitt «helt eller delvis» oversvømmet og innbyggere har begynt å bli evakuert, sa en ukrainsk tjenestemann tirsdag. «Omtrent 16.000 mennesker er i faresonen,» sa Oleksandre Prokudin, leder av Kherson regionale militæradministrasjon, på sosiale medier.

Khakovka-demningen, som ble tatt i starten av den russiske offensiven i Ukraina, gjør det mulig å levere vann til Krim-halvøya, som spesielt ble annektert av Moskva i 2014. Bygget ved Dnepr-elven i 1956 under sovjettiden, er verket delvis laget av betong og jord og er omtrent 30 meter høyt og 3,2 kilometer langt. Det er en av de største infrastrukturene av denne typen i Ukraina.

Skadet Kakhovka Dam ©AFP eller lisensgivere

Zelensky innkaller sitt sikkerhetsråd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy vil holde et hastemøte i sitt sikkerhetsråd tirsdag. «Kakovka vannkraftverk. Nok en krigsforbrytelse begått av russiske terrorister. President har ringt det nasjonale sikkerhetsrådet,» skrev Andrii Yermak i Telegram.

Hvis demningen ikke lenger spiller sin rolle, «vil mer enn 80 områder, inkludert Kherson, befinne seg i en rask flomsone,» sa Mr. Zelensky advarte for Rådet for Den europeiske union. «Dette kan kutte vannforsyningen til store deler av Sør-Ukraina,» advarte han, og kan også påvirke kjøling av reaktorer ved atomkraftverket Zaporizhia, som trekker vann fra en 18 millioner kubikkmeter kunstig innsjø gjennom demningen. .

READ  Regjering: Storbritannias helsesekretær Matt Hankok selvisolerer | koronavirus

Det er ikke kjent hva som fikk demningen til å kollapse og hvem som er ansvarlig for det. Kiev og Moskva skylder på hverandre.

Ifølge foreløpige rapporter har 11 av demningens 28 bredder gått i stykker og en én-etasjes kollaps er i gang, sa en redningstjenestemann av det russiske nyhetsbyrået TASS.

Khersons regionale guvernør Oleksandr Prokudin sa tirsdag at vannet kan nå kritiske nivåer innen fem timer. – Omfanget av ødeleggelsene, hastigheten og volumet til det rennende vannet, samt områdene med risiko for flom, analyseres, sa han. Byen Kherson, som ble frigjort i november etter åtte måneder med russisk okkupasjon, kan lide dersom flom blir bekreftet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *