Krig i Ukraina: Putin vil snakke kornavtale med Erdogan igjen

Kreml-talsmann Dmitry Peskov sa at reforhandling av Istanbul-avtalen var «mulig, nødvendig, og en dialog mellom Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan er allerede under forberedelse».

«Denne diskusjonen er for lengst på tide,» fortsatte han, planlagt til 15.-16. september i Samarkand, Usbekistan, på sidelinjen av toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization.

Avtalen, som ble inngått i Istanbul 22. juli, har gjort det mulig å forby ukrainsk hvete- og maiseksport, som så langt har blitt hemmet av en russisk militæroffensiv, som gir næring til bekymring blant importerende land og frykt for en matkrise.

Men Russland sier at deres egen mat- og gjødseleksport fortsatt lider under vestlige sanksjoner rettet mot Moskva for deres militære intervensjon. Han anklaget også europeiske land for å monopolisere det meste av kornet som eksporteres fra Ukraina.

Denne kritikken av Kreml har kastet et slør av usikkerhet over fremtiden til avtalen, som skal fornyes innen fire måneder.

Onsdag bekreftet Vladimir Putin at ukrainsk eksport hovedsakelig gikk til Europa, ikke fattige land. «Løgn», ifølge kyiv.

Fremfor alt anklager Moskva Vesten for å hemme sin egen eksport på grunn av sanksjoner som forstyrrer finans- og logistikkkjeder, selv om de ikke direkte retter seg mot russiske landbruksprodukter.

«Det er nødvendig å forhindre situasjonen knyttet til tilgangen til russiske produkter til internasjonale markeder (…). Dette spørsmålet er ennå ikke løst,» sa Mr. Peskov fordømte.

«Denne situasjonen må endres, og vi vil endre den med tanke på at sluttdatoen (av avtalen) nærmer seg i november,» erklærte den russiske viseutenriksministeren Andrey Rudenko på sin side.

«Vår beslutning om utvidelsen avhenger av hvordan alle elementene brukes (…). Dessverre gikk ikke implementeringen helt som planlagt,» siterte det russiske nyhetsbyrået Ria-Novosti ham på fredag.

READ  Krig i Ukraina: Et hack, #WagnerLeaks, avslører den hemmelige organisasjonen til Wagner-gruppen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *