Krig i Ukraina: Ursula van der Leyen ønsker å stille Putin for retten

Lederen for EU-kommisjonen appellerte torsdag til Russlands president Vladimir Putin i et intervju med et tysk medie om å støtte internasjonal rettferdighet for krigsforbrytelser i Ukraina.

– Putin må beseire denne krigen og svare for sine handlinger, det er viktig for meg, sa Ursula van der Leyen til TV-kanalen Bild.

Det er ingen tvil om at krigsforbrytelser har funnet sted i Ukraina siden den russiske offensiven brøt ut i slutten av februar, sa presidenten og la til at «det er derfor vi støtter innsamling av bevis» for en saksbehandling for straffedomstolen. En europeisk leder som besøkte Kew i løpet av dagen.

– Grunnlaget for vårt internasjonale rettssystem krever at vi etterforsker slike forbrytelser, og til syvende og sist er Putin ansvarlig for dem, la han til.

På spørsmål om muligheten for at det russiske statsoverhodet en dag vil bli stilt for internasjonal rett, svarte van der Leyen: «Jeg tror det er mulig».

Tidligere i den ukrainske hovedstaden lovet lederen av EU-kommisjonen at EU ville støtte Ukraina «så lenge som mulig» mot Russland mens ukrainske tropper fortsetter å vinne.

READ  Putin krever anerkjennelse av Krim, «avnasjonalisering» av Ukraina og nøytralitet

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *