Krigsspill i Taiwan øker risikoen for konflikt mellom USA og Kina

Forfatter Enodo er en ledende økonom innen økonomi

Det er en økende risiko for at langvarige spenninger mellom Kina og USA over Taiwan kan føre til militære fiendtligheter. Dette setter øya i forkant av geopolitiske risikoer for USAs president Joe Biden.

Konflikter etter design trenger ikke komme. Uttrykkene Tre dager etter at Biden ble innviet, simulerte et kinesisk militærfly et rakettangrep på et nærliggende amerikansk hangarskip, tre dager etter at Biden ble innviet, og understreket hvordan misforståelser kan eskalere med katastrofale konsekvenser.

Forskerteamet mitt mener at sjansene for å unngå en konflikt i Taiwan har redusert dramatisk. Denne oppfatningen vil slå mange langveisfra. Men hvem hadde forventet en global epidemi for et år siden som kunne ha drept mer enn 2 millioner mennesker og stoppet mye av verdensøkonomien?

Det simulerte angrepet på USS Theodore Roosevelt skjedde da et fly fra Folkets frigjøringshær krasjet inn i det taiwanske luftrommet. PLA har nylig forsterket slike anstrengelser for å forbedre evnen til å gjøre en vellykket invasjon av en autonom øy som den anser som sitt eget territorium og for å øke presset på Taipei.

Beijings fokus på å øke militær beredskap for å forhindre at Taiwan erklærer uavhengighet, har økt i tråd med Kinas president Xi Jinpings voksende besluttsomhet og tillit. Mr. G ser på seg selv som en mann med åpenbar skjebne. Hans ord og gjerninger antyder at han mener å bringe Taiwan tilbake i fanget på Kina, faller på ham.

Utbredt håp om at Kinas innføring av en streng nasjonal sikkerhetslov i den tidligere britiske kolonien i juli i fjor skulle tjene som en mal for Hongkongs “ett land, to organisasjoner” Taiwan. Dette undertrykkende symbolet har møtt en internasjonal tilbakeslag, så hvorfor ikke ta Taiwan på hælen? Tross alt har den militære balansen i Kinas favør de siste 25 årene blitt avgjørende. Takket være en større moderniseringsbevegelse har PLA blitt en sofistikert styrke med noen evner som er kompatible med USA.

READ  Åtte mennesker er drept i en skyting på en asiatisk massasjesalong i Atlanta U.S. nyheter

Imidlertid er praksis for en taiwansk invasjon truende: et konkurransedyktig diabetesangrep er en veldig vanskelig militær operasjon. Xi kan vurdere risikoen i uakseptabel grad, og derfor er Beijing mer utsatt for tvang. Derav deres hjelpeevne for fly- og marineoperasjoner og ulykker rundt Taiwan: et flyulykke eller et forlis Det misforstås som en bevisst handling.

Amerikanske tjenestemenn har lenge erkjent “strategisk tvetydighet” når de ble spurt om de ville komme til Taiwans redning i tilfelle kinesisk militæraksjon. Hvis kinesisk tvang strekker seg til Taiwans fulle økonomiske blokade, kan Washington gripe inn. Med unntak av økonomiske aksjer, kan USA miste sin status som den ledende makten i Asia og Stillehavet hvis den stod til side.

Biden-administrasjonen har så langt vært fanget opp i Donald Trumps tøffe Kina-linje. Den svarte på provoserende luftinngrep, oppfordret Beijing til å slutte å true Taiwan, og beskrev forholdet til Taipei som “bunnsolid”. Biden brøt med presedens ved å invitere Washington-delegasjonen fra Taiwan til sin innvielse.

Imidlertid ønsker Biden, som er involvert i problemer hjemme, å unngå å provosere Shi i saken. Å inkludere Taiwan i «Summit for Democracy» for det første året av presidentperioden, ville være en viktig test.

Å ringe til Taiwan vil irritere Beijing og presse G til å svare. Når det gjelder rasjonalitet, får ingen konflikter eskalere. Men risikoen involvert er ikke bare et spørsmål om logisk beregning. Som den greske historikeren og generalen Thukyditis bemerket, er krigførerne frykt, respekt og fordel – og de øker alle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *