Lavrov advarer sin norske motpart mot de negative effektene av Oslos militære aktiviteter – hæren og forsvaret

Moskva 19. januar. Russlands utenriksminister Sergey Lavrov sa tirsdag under internett-samtaler med sin norske kollega, En Eriksen Surid, at Oslos militære aktivitet og bevegelsen av NATOs infrastruktur nær den russiske grensen kan påvirke den arktiske regionen negativt.

Det russiske utenriksdepartementet sa: «Den russiske siden understreket at den økte norske militære aktiviteten og overføringen av NATOs infrastruktur til vår grav er fulle av negative konsekvenser for Arktis. Den uttrykte håp om å gjenopplive de tradisjonelle nabo-forholdene mellom våre to land.»

Uansett trakk den russiske utenriksministeren oppmerksomheten til sitt norske motstykke til den forverrede sikkerhetssituasjonen i nord. «De to sidene diskuterte en rekke spørsmål om bilaterale forhold, som det ikke er mye å være ønsket om nå. Den russiske siden pekte på de ubegrunnede anklagene mot Russland for å sette i gang cyberangrep, spionere skandaler og forverring av sikkerhetssituasjonen i nord.» I det, den russisk-norske grenseregionen, »sa departementet og la til at den russiske utenriksministeren ba Oslo om å starte en dialog med Moskva for å fjerne bekymringene for Norges forpliktelse til 1920 Svalbard-traktaten, eller Spitsbergen.

Ministrene diskuterte også dagens dagsorden for FNs sikkerhetsråd, som Norge ikke er permanent medlem av i 2021-2022. Blant temaene som ble diskutert var situasjonen i Syria, Afghanistan, Sudan og andre land. Ministrene bekreftet sin gjensidige forpliktelse til konstruktiv felles handling i FNs sikkerhetsråd.

«De to sidene pekte på den positive dynamikken i samarbeid i regionale former, som det europeiske Barentsrådet – Arktis, der Norge for tiden har presidentskapet, Rådet for Østersjøstatene og den nordlige dimensjonen. Russland vil aktivt samarbeide med norske partnere innen Arktisk råd,» sa departementet. Inkludert i lys av presidentskapet for vårt land i det i 2021-2023, som en hovedplattform for kollektive avgjørelser i spørsmål knyttet til Arktis, «og bemerket at Russland vil overlevere presidentskapet i Arktisk råd til Norge i 2023.

READ  Den billigste merkevarebutikken er veldig nær oss!

De to sidene understreket behovet for å overvinne den negative dynamikken i handel og økonomisk samarbeid og utvide sektorrelasjoner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *