Lederen for det norske oljefondet advarer om at overdrivelse i markedet vil «aldri forsvinne»

Lederen for verdens største statlige formuefond har advart om at markedsveksten sett i veksten av blanksjekkbiler og amatørhandlere vil «aldri forsvinne».

3 1.3tn Nikolai Tanzen, sjef for Det norske oljefondet, på spørsmål fra Financial Times «Jeg er alltid bekymret – det er mitt mellomnavn», spurte om han var bekymret for muligheten for en aksjemarkedsboble.

I en kommentar til den plutselige økningen i aksjer som GameStop og Nokia som daghandlere deler tips om Reddit, sa han: “Den positive utviklingen vi har sett i markedene vil absolutt ikke vare evig. Det vi ser nå refererer til typen risikoappetitt. Jo mer risiko jo større er sulten. Du ser det gjennom denne situasjonen som flekker [special purpose acquisition companies] Og detaljistinvestorer. «

Norges oljefinansiering har et gjennomsnitt på 1,5 prosent for hver børsnotert aksje i verden, noe som gjør den til en av de mest innflytelsesrike investorene i verden.

Tanzen, som tok over som administrerende direktør for fondets forvalter i september, sa at den nylige markedsoppgangen i stor grad var motivert av stimulansetiltak fra sentralbanker og regjeringer.

Trond Grande, administrerende direktør i fondet, fortalte FT i august at han var bekymret for frakoblingen mellom et sterkt møte i finansmarkedene og en mer svak bedring i verdensøkonomien.

Tanzen, en tidligere hedgefondforvalter, har lovet at norsk finans vil prøve å prestere bedre enn kriteriene, og noen akademikere er bekymret for at de kan prøve å bli en mer aktiv investor.

Finansiere Sa Torsdag nådde den 10,9 prosent av omsetningen i fjor, hovedsakelig i årets siste kvartal. Resultatene ble styrket av teknologiaksjer, som returnerte 42 prosent i 2020 og nå utgjør mer enn en fjerdedel av fondets aksjer. Inntjeningen var 0,27 prosentpoeng høyere enn referansegjennomsnittet.

READ  Venus kunne ikke ønske havet velkommen, jorden slapp smalt unna

Tanzen sa at det var et fond «nær indeksen» som hadde et relativt lavt potensial for å veie annerledes enn kriteriene som ble satt av den norske regjeringen, og at det kunne gjøre veldig lite for eksponeringen mot teknologisektoren.

Han la til at selskaper som Apple, Amazon og Tesla «vokste seg store av en grunn» i 2020, men la til at det ville være «interessant å se hvor mye det teknologiske spranget blir» basert på fremskritt innen slike teknologier det siste året. Videokonferanse.

Det største markedet med det dårligste resultatet for dette fondet i fjor – det eneste landet som tapte penger – var Storbritannia, hvor NKr70bn (b 8mrd) hadde negativ avkastning sammenlignet med den positive NKr500mrd til USA. Tanzen reduserte Storbritannias tap på landets «spesifikke politiske situasjon», noe som skadet noen selskaper.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *