Leger i streik i fem byer – NRK

I forrige uke var det et gap i mekling mellom KS og Legeforeningen.

Dermed ble det klart at et stort antall fastleger over hele landet ville være i streik fra mandag 26. oktober.

Leger advarer om at hvis partene ikke blir enige om en avtale før den tid, vil streiken eskalere tidlig i neste uke.

Grunnlaget for konflikten er den spesielle kontrakten som regulerer arbeidsforhold for poliklinisk behandling, nyutdannede leger og samfunnsmedisin.

Marit Hermanson, president i Den norske legeforening, sier fire til fem leger er evakuert fra hver kommune som er berørt av streiken.

– Vi utfører ansvarlige streik i store legevakter. Dette er aktive legevakter, de har full GPS. Men han sa til NRK at de ble tatt ut av streiken som ansatte som jobbet på beredskapsrom.

– Marit Hermanson, president i Den norske legeforening, sier at vi vil gjøre vårt beste for å gjennomføre ytterligere streik uten å unødvendig påvirke pasienttjenesten.

Norge er midt i en epidemi som har hatt store konsekvenser for helsevesenet.

Hermanson sier at den første valutadevalueringen ofte beskytter mennesker og pasienter mot virkningene av streiken.

Vi er bekymret for at tilbaketrekningen ikke kan påvirke pasienter eller beredskap, og dermed bringe liv og helse i fare. Vi vil ikke at kommuner skal skape vanskeligheter med å håndtere epidemien. Derfor har vi valgt ut fem store kommuner.

– Jeg håper streiken blir kortvarig

Narwick er et av områdene som er berørt av legestreiken. Sverre Hakone Evju, som er overlege ved Norwich, kunne ikke svare på hvor mange leger som blir tatt ut av kommunen fra mandag.

READ  Hardigruton for å starte norske skip på nytt

– Det er Den norske legeforening som bestemmer hvem man skal ta og hvor. Men jeg forstår det, spesielt på akuttmottak.

Evju selv går på jobb på legevakten i dag. Han insisterer på at streiken ikke er ønskelig.

– Jeg håper streiken blir kortvarig og vi kommer til enighet.

I dag har fastleger ansvar for egne pasienter, legevakter, sykehjem, helsesentre og andre generelle coachingsoppgaver i kommunen.

G.P. Den norske legeforening mener at det legges urimelig arbeidsbelastning på legevakter som svekker rekrutteringen til både programmet og legevakten.

Legeforeningen viser til en undersøkelse Helsedirektoratet Som fant ut at leger i en fjerdedel av små kommuner gir 52,8 timer akuttbehandling i uken.

De vil nå ha et eksternt rammeverk for hvor ansvarlige disse GPS-ene skal være.

– Rekrutteringskrisen gjør at nødetatene i mange kommuner er for svakt organisert og underbemannet. Likevel sier Hermanson at vi vil gjøre mer innsats for å gjennomføre ytterligere streik uten å unødvendig påvirke pasienttjenesten.

KS: – Fare for liv og helse

Livsdirektør Dor Arne Kangsey, som jobber i KS, sier til NRK at det foreløpig ikke er grunnlag for ny kommunikasjon mellom partene.

– Vi angrer på at Legeforeningen velger å gå i konflikt om et spørsmål, som skal sitte rundt bordet for å finne en løsning med staten.

READ  Fransk turist skadet av isbjørn i Norge

Han mener virkningen på legevakter kan være livstruende.

– Streiken vil først og fremst ramme mennesker som trenger vital helsehjelp. Hvis en slik fare oppstår, bør kommunene rapportere det til nasjonale myndigheter, sier Gangshe.

Hermanson har full forståelse for at både pasienter og kommuner er bekymret.

– Derfor, i det første tilfellet, har vi normale leger, de er ikke på listen ennå. Det at vi velger å ta på oss store kommuner betyr at de har potensial til å ansette flere leger. Dermed utgjør ikke tilbaketrekning en risiko for liv og helse.

Lege: – Lyd

Dr. Peter Christerson

Peter Christerson er lege i Stavanger. Store steder er det flere leger som skal fylle akuttmottak, så han er ikke blant legene som må jobbe mer enn 100 timer i uken. – Det er for mye, sier han.

Foto: Singel Rune Killingstad / NRK

Peter Christensen er talsmann for de streikende legene i Stavanger og medlem av Allmennlegeforeningen.

Han sier det er fire leger i Stavanger kommune.

Han synes det høres ut selv i en epidemi.

– Ja, vi har tatt ut leger i første omgang som ikke vil påvirke smitteberedskapen. Så vi beskytter ofte befolkningen og befolkningen mot virkningene av streiken.

Men streiken vil bli kjent, insisterer han.

– Dette vil bli observert hos kommunale assistenter som helsesentre, sykehjemsleger og legevaktlege. G.P. Fremgangsmåten blir ikke berørt.

Hvis det ikke er dialog mellom partene, kunngjør Legeforeningen en økning i streiken tidlig i neste uke.

– Marit Hermanson, president i Den norske legeforening, sier vi ber KS om å finne en løsning før konflikten blir mer krevende.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *