Lite kontakt mellom norske og russiske forsvarsmyndigheter

Byråkratisk samtaler på kontornivå

Statsminister Ton Skoggin (guvernører) ved Forsvarsdepartementet (Foto: Sjøwall / MFA)

Statsminister Tun Skogin (guvernører) i Forsvarsdepartementet skrev i en e-post til High North News at regjeringen anser dialog med Russland som viktig og nødvendig i tilfelle den nåværende sikkerhetspolitikken, og det er derfor jevnlige samtaler på byråkratisk nivå. med det russiske forsvarsdepartementet.

Dermed har konsultasjoner på byrånivå mellom det norske og russiske forsvarsdepartementet gjenopptatt de siste årene. Imidlertid var det ingen slike møter i 2020. Det siste møtet fant sted for snart to år siden.

Statssekretær Skoggin sa at det siste møtet, holdt i Oslo i mars 2019, var viktig for å utveksle synspunkter om militære øvelser og treningsaktiviteter.

Avtale om kommunikasjonskanalen

Forsvarsdepartementet uttalte også at de to partene diskuterte spørsmål knyttet til den russiske og norske væpnede styrkers militære aktivitet i nord, bilaterale forhold, samt tiltak for å forhindre ulykker.

“Det var også en avtale om å fortsette med etableringen av en kommunikasjonskanal mellom Oslo og Moskva,” skrev Skoggin.

Ifølge den nylige norske regjeringsmeldingen vil kommunikasjonskanalen mellom forsvarsledere i henholdsvis Oslo og Moskva kunne bidra til å forhindre misforståelser og uønskede hendelser knyttet til militær aktivitet. Meldingen sier at “en slik videreutvikling av bilateral kontakt innen forsvarsfeltet er av særlig betydning i dagens situasjon.”

High North News klarte imidlertid ikke å verifisere om denne kommunikasjonskanalen var etablert eller ikke.

Epidemien har resultert i ikke så mye kontakt mellom oss og de russiske forsvarsmyndighetene som før, men vi forventer at dette vil øke igjen. Skoggin legger til at gjenopptakelsen av hele spekteret av militært samarbeid mellom Norge og Russland er avhengig av ytterligere russiske tiltak så vel som det generelle forholdet mellom Russland og Vesten.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *