Lønnsindeks: Hvor mye øker din nettoinntekt egentlig?

Den akselererende inflasjonen som vi nå er vitne til er i ferd med å overføres til belgiernes inntekter gjennom systemet med lønnstiltak. Hvis det ikke brukes enhetlig på alle arbeidstakere, bør det være rundt 10 % for de ulike involverte sektorene. Men hva er den reelle innvirkningen på nettoinntekten?

Automatisk indeksering, tariffavtaler og forhandlinger

La oss først huske at flere systemer eksisterer side om side. For sosiale tillegg og tjenestemenn indekseres inntekten automatisk hver gang pivotindikatoren overskrides. I 2022 har det allerede skjedd fire overskridelser, og den femte vil skje i desember, ifølge prognoser fra Planbyrået.

For andre sektorer er indekseringsmekanismen spesifisert i de tariffavtaler som inngås mellom arbeidsgivere og fagforeninger. Indeksering kan være månedlig, kvartalsvis eller til og med årlig. Den eneste konstanten blant alle sektorer: Den er relatert til utviklingen av helseindikatoren, som bestemmes av FPS-økonomien hver måned, minnes Geert Vermeer, fra HR-tjenesteleverandøren SD Worx, i spaltene til våre kolleger fra newblad. Denne indikatoren tar ikke hensyn til utviklingen i prisene på drivstoff, alkohol og tobakk, men den tar hensyn til prisene på gass og elektrisitet, som er de to viktigste driverne for inflasjonen for tiden.

Øk relativ nettolønn, spesielt for lavere lønn

Kort sagt, for mange sektorer, spesielt de som er inkludert i Joint Commission 200 (hvor vi finner konstruksjon, bilhandel, konsulentvirksomhet, designbyråer, reisebyråer, etc.), som er de største i Belgia siden «dekket mer enn 450 000 arbeidere, Indikatoren er årlig og vil bli brukt i januar 2023.

Hvis økningen i samlet inntekt overstiger 10 % (11,59 % ifølge SD Worx, 10,84 % ifølge Plan du Bureau), vil påvirkningen på nettoinntekten være (mye) mindre. «I henhold til hovedsimuleringene fra nettbaserte sosiale sekretariater, tillater en indeks på 10 % av bruttoen en økning på 4 til 7 % av nettoen.»påpeker igjen newblad. Hvem andre legger til at sammenligningen vil gagne mindre … lave inntekter. «Når de går fra totalt 2.000 til 3.000 euro, reduseres bonusene deres når lønnen øker. En gradvis reduksjon i disse bonusene vil svekke indekseringseffekten. I forhold vil økningen i nettoinntekten deres være mindre.»legger Bart Holbeckers, SD Worx-konsulent til.

READ  Dollaren kom tilbake til sitt laveste nivå på flere måneder på grunn av rebound i risikoappetitt

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *