Macron, Merkel søker svar fra USA, Danmark på spionrapport Teknologi Nyheter

Ledere i Frankrike og Tyskland sier at det er uakseptabelt at USA og Danmark spionerer på vennlige land etter at en dansk kringkaster anklaget dem for å være årvåken mot land som Frankrike, Tyskland og Norge.

Den franske presidenten Emmanuel Macron og den tyske forbundskansleren Angela Merkel forventes å presentere forklaringer på mandag for de amerikanske og danske regjeringene for angivelig å ha spionert på europeiske allierte ved hjelp av København.

Macron fortalte på en pressekonferanse etter et virtuelt fransk-tysk møte med den tyske forbundskansleren Angela Merkel at det var «uakseptabelt blant allierte.»

«Jeg står ved båndet av håp som forener europeere og amerikanere,» sa Macron. «Det er ingen tvil mellom oss.»

«Det er derfor vi venter på full klarhet. Vi har bedt våre danske og amerikanske partnere om å gi all informasjon om disse avsløringer og fakta fra fortiden. Vi ser frem til disse svarene,» sa han.

Merkel ga sin stilling og sa at hun bare kunne «være enig» i den franske lederens kommentarer.

Ifølge en rapport fra den danske kringkasteren Danmarks Radio (DR), viser en intern etterforskning fra den danske sikkerhetsetterretningstjenesten (FE) at US National Security Agency (NSA) brukte FE til å avhøre eldre danske informasjonskabler. Offiserer i Sverige, Norge, Frankrike og Tyskland fra 2012 til 2014.

I tillegg til Merkel spionerte NSA også den daværende tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier og den tidligere tyske opposisjonslederen Peer Steinbrook.

Undersøkelsen fant at NSA hadde tilgang til detaljerte datastrømmer fra Danmark og via internettkabler, og blokkerte alt fra tekstmeldinger og telefonsamtaler til internettrafikk, inkludert søk, samtaler og nyhetstjenester.

READ  WhatsApp: para que puedas subir videos de YouTube a tus niveles | Crónicas

DR-rapporten er basert på intervjuer med ni navnløse kilder, som alle sies å ha tilgang til FE-klassifisert informasjon.

Tidligere på mandag sa den svenske forsvarsministeren Peter Hulkvist at det var «uakseptabelt å be allierte» om at «vi liker kort på bordet».

Carsten Honge, en dansk lovgiver fra det venstreorienterte sosialistiske folkepartiet som støtter Danmarks sosialdemokratiske regjering, sa at han ville avhøre skandinaviske forsvars- og justisminister i parlamentet mandag.

«Regjeringen må forklare hvordan Danmark fungerer som et foretrukket verktøy for den amerikanske etterretningstjenesten og hva det betyr å samarbeide med Danmarks naboer,» sa han.

Subsee tilbyr flere store landingsstasjoner for internettkabler til Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Nederland og Storbritannia, en nær alliert av USA.

«Bra utgangspunkt»

Merkel fortalte toppmøtet at hun ble «beroliget» av uttalelser fra den danske regjeringen, særlig forsvarsminister Train Bramson, og fordømte slike handlinger.

«Bortsett fra å fastslå fakta, er dette et godt utgangspunkt for forhold basert på gjensidig tillit,» sa han.

Rapporter i 2013 om at NSA hadde hørt tyske regjeringstelefoner, inkludert Merkel, provoserte en diplomatisk kløft mellom Berlin og Washington, som hadde gode forbindelser med administrasjonen til daværende president Barack Obama.

På den tiden erklærte Merkel at «å spionere på venner» var uakseptabelt. Imidlertid var det også rapporter om at Tysklands eget BNT-etterretningsbyrå kan ha hjulpet til med å spionere på europeiske selskaper og tjenestemenn.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *