Manila Times – Storbritannia, EU og Norge er enige om å dele fisk

Den norske regjeringen sa tirsdag (onsdag i Manila) at EU, Storbritannia og Norge har signert en avtale om fiskekvoter i Nordsjøen, den første i sitt slag etter brexit.

Fiskerettigheter i området har blitt forvaltet under en bilateral samarbeidsavtale mellom EU og Norge siden 1980, men det var komplisert da Storbritannia forlot Unionen i fjor.

“Jeg er glad for at avtalen med EU og Storbritannia endelig er avsluttet,” ønsker jeg, sa fiskeriminister Emil Ingbrigtsin i en uttalelse.

“Dette er den første aksjeavtalen mellom tre parter i Nordsjøen, og en forutsetning for bærekraftig forvaltning.” Avtalen kommer etter vanskelige samtaler siden begynnelsen av året.

Den etablerer totale fiskekvoter på 13 246 tonn torsk, 356 357 tonn sild og 59 512 tonn pollock, og etablerer individuelle kvoter for fester.

Samtidig har Norge også nådd en bilateral avtale om kvoteutveksling med EU, som gir fiskere på begge sider tilgang til farvannet.

Siden det totale fisket tillatt i Nordsjøen ennå ikke er bestemt, har ikke fiskere i EU og Norge hatt tilgang til hverandres fiskefelt siden begynnelsen av året.

Ingebrigtsen bemerket at en liknende bilateral avtale mellom Norge og Storbritannia ennå ikke er inngått. Organisasjonen som representerer profesjonelle norske fiskere, Fiskebat (fiskebåt), sa at de var “fornøyde” med avtalen.

Men det har krevd kompensasjon for Deep Sea Fleet, som vil bli særlig påvirket av å redusere de totale tilgjengelige rasjonene.

Fiskbat sa i en uttalelse at andelen norsk torsk har nådd et rekordlavt nivå på 2252 tonn i år.

READ  Økonomiminister: Namakhvani Dam, reservoaret vil gjennomgå ytterligere sikkerhetskontroller - Civil.ge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *