Maria Sodals teatretur på «Hope»

Versjonen av denne historien om «Hope» dukket først opp i TheWrap’s Awards magazine internasjonale filmutgivelse.

Ni år har gått mellom den norske regissøren Maria Sadals første film, 2010s «Limbo» og hennes nye film «Hope». Men den lange pausen var aldri en del av Sadalins plan, han ble tvunget til å stanse filmkarrieren da han fikk diagnosen hjernekreft, og sa at han bare hadde noen måneder å leve.

Denne opplevelsen dannet grunnlaget for «håp», en mindre leken håndtering av presset på en familie når en kone og mor får samme diagnose som Saddle. Tilsynelatende overlevde hun å lage «Hope» med Andrea Brun Howick i hovedrollen som den redde, diagnostiserte kvinnen, og Stellan Scorskard som mannen Tomas. Scarscard er en nær venn av Sadal og hennes ektemann, regissør Hans Better Moland, og spilte hovedrollen i Molands teaterstykke «Out Stealing Horse» i fjor.

Filmen ble nominert til Oscar 2019 for beste internasjonale film i Norge; Sadal holdt det i familien da «Hope» ble valgt ut som årets innsending.

Var det en vanskelig beslutning å lage en film om din egen opplevelse?
Det var sprøtt. Det var en flott beslutning, vanskelig av flere grunner. Profesjonelt hater jeg emosjonelle kreftfilmer, og jeg vil ikke gjøre noe sånt. Å gjøre det involverer min nære familie og venner. Jeg måtte få deres tillatelse slik at jeg kunne jobbe fritt og uten forstyrrelser fordi det var hennes visjon. Samtidig ønsket jeg å få deres meninger om dem fordi jeg var så avhengig og det var interessant å høre deres forskjellige perspektiver. Gjorde jeg virkelig det? Sa jeg virkelig det? Er det mulig å være så selvopptatt når man dør?

READ  Claude Barsottis død: rørende hyllest fra fansen (Bilder)

Det var ikke en enkel beslutning, men på slutten av dagen hadde jeg ikke noe valg. Jeg ønsket å jobbe igjen – jeg var lei meg fordi jeg mistet sorgen.

Tok det deg en stund å gjøre deg klar til å gjøre det, eller har du muligheten til å gjøre det?
Ja. Kort sagt, jeg hadde hjerneoperasjon. Jeg har et arr bak på hodet. Det tok meg en stund å gjenvinne konsentrasjonen og finne ut om jeg kunne gjøre det intellektuelt, mentalt, intellektuelt.

Men jeg vet om å jobbe med minner fordi jeg gjorde det i min første film. Minner, de er så fantastiske fordi de bærer bort alt som ikke er interessant, og du får den fulle krystallklare essensen av følelser, de er universelle. Ved å være veldig personlig kan du oppnå noe universelt. Men siden det er nok avstand, må jeg vite om jeg har det, for å skape noe veldig personlig innen fiksjon. Det er så mange virkelige ting i den medisinske historien, når det skjedde, hvor mange dager. Så det handlet om å måtte utelate ting fordi det virket så organisert og så dramatisk.

Hvordan nærmer du deg selv som en karakter? Forsøkte du å holde avstanden mellom deg og henne?
Når jeg skriver «Hvordan kan jeg beholde min egen interesse?» I det første halvåret prøvde jeg falske ting, og da skjønte jeg at jeg ikke var der, og det måtte være veldig nær det som skjedde. Jeg skjønte at enten må du gå hele veien eller gjøre ren fiksjon. Men da jeg endte opp, var hun ikke jeg, hun hadde blitt noen andre, og jeg gledet meg til å kjøre denne fiksjonen.

READ  Om den kanadiske filmskaperen Denise Villeneuves nære forhold til 'Tune' | Underholdning

Da du ble enige med rollebesetningen, tenkte du: «Det skjer ikke slik, men det fungerer for filmen»?
Jeg tenkte aldri på det fordi den delen var ferdig. Jeg var i ferd med å lage nye ting. De ser virkelig bidraget og gjør det rikere og mer subtilt. Vi lo mye og så på den svarte komedien.

Hvordan fant du riktig tone? På grunn av historiens natur kunne filmen lett gå inn i melodrama, men det gjorde det aldri.
Du tar mange valg, og med det følger denne uønsket. Svart humor som er subtil er veldig viktig. Hvis skuespillerne gråter, vil vi gjøre forklaringen deres
Scene, så tar vi en tørr uten tårer. På slutten av dagen brukte vi det hele tiden.

Jeg vet at dette er en film som seerne fysisk skal ha glede av. Du burde være sliten etter det. Ingen tid for anger. Jeg har alltid tenkt på denne historien som en kjærlighetshistorie fra begynnelsen. Dette er et område som ikke er følsomt for kreft.

Men bak kameraet og rollebesetningen hadde vi det viktigste ordet ekte. Dette er noe jeg alltid gjør, men det kan være mer i denne filmen. Ingenting skal håndtere lukten eller smaken.

Les mer fra den internasjonale filmutgivelsen her.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *