Med ChatGPT, er vi på vei mot et «AI gap»?

Med mindre du har vært offline i en måned, kunne du ikke ha mistet entusiasmen og fascinasjonen for ChatGPT-verktøyet, denne samtale-AI-en utgitt av OpenAI i desember.

Mens tilgang krever registrering, nådde den en million mennesker på fem dager, raskere enn noen vanlig Instagram-app. Endelig ! Publikum har tilgang til en AI som ligner litt på det vi ser i filmene: en «intelligens» som forstår forespørslene deres, om et bredt spekter av emner, og er i stand til å svare på dem, med veltrente fraser, og å følge opp med diskusjonen. Vær oppmerksom på at andre store språkmodeller er i utvikling med andre aktører: OPT (Facebook/Meta), PaLM (Google), Sparrow (DeepMind), Bloom (åpen kildekode), etc. De er generiske, men tilpasses spesielle emner (jf. MedPaLM for medisin).

I 2023 vil disse plattformene være et nytt utgangspunkt for AI-pakken, til det punktet at Stanford-forskere har publisert en lang artikkel på mer enn 200 sider som gir dem nytt navn. grunnmodellerog notere styrker og begrensninger.

På den ene siden vil dette skape muligheter, ved å multiplisere evnene til brukerne, som «superverktøy». På den annen side er det frykt for profesjonene som ville bli overført eller til og med erstattet av denne nye bølgen (som selv ikke spesialistene så komme så snart).

Mer prosaisk: noen selskaper vil velge å utstyre sine ansatte med verktøy som kan gjøre dem mye mer effektive. Andre vil forbli «utdaterte» …

I en verden der ulikhetene allerede øker, vil disse verktøyene være en utjevning som gir muligheter for alle? Eller tvert imot en rikdomsakselerator for de som eier disse AI-ene?

READ  Hvordan blir et nytt hav født?

Når vi hører Sam Altman, administrerende direktør i OpenAI, gå inn for universell inntekt, kan vi mistenke at vi står overfor en ny stor front på det digitale skillet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *