Mer enn 100 milliarder kroner vil bli investert i det norske Arktis dette tiåret

Den grønne endringen

Stein-Gunnar Bondevik er konserndirektør for PR i Troms Kraft. Han sier at nettselskapet planlegger å investere mellom 500 og 700 millioner kroner årlig de neste årene.

“Dette gjenspeiler andre aktiviteter i regionen. The Green Change fører til store endringer og muligheter. Vi ser fabrikker dukke opp over hele landet, og hvis vi i Øvre Nord ønsker å følge med, trenger vi et nettverk som går med den ambisjonen, sier Bondevik og legger til:

“The Green Change skaper nye muligheter, nye investeringer, nye verdikjeder. Elektrisitet og energiproduksjon er sentralt i alt dette. Vi spiller en grunnleggende rolle, ikke bare når det gjelder energidistribusjon, men også for å sikre at det er en balanse i markedet. Akkurat nå har Upper North overproduksjon av elektrisitet, og vi håper at nye investeringer i Arktis vil bidra til å lukke dette gapet. “

Liste over planlagte investeringer i Nord-Norge:

Hammerfest LNG: I 2018 kunngjorde Equinor og dets partnere at de hadde besluttet å investere rundt fem milliarder kroner i Askeladd, den andre fasen av Snow White-utviklingen. I juni 2020 signerte Equinor en intensjonsavtale med Technip FMC angående forsyninger for utvikling av Askeladd Vest, som vil koble seg til Askeladd. Investeringsramme: 10-15 milliarder kroner.

Johan Castberg: Johan Castberg-feltet ligger i Barentshavet og består av de tre forekomster Skrugard, Havis og Drivis. Equinor har investert rundt 21 milliarder kroner i Barentshavet 21.12.2019 og planlegger å investere rundt 36 milliarder kroner fra 2020.

Wisting-feltet: Wisting er et oljefelt i Barentshavet. Equinor og dets partnere er planlagt å starte produksjonen i 2022.

Hydrogenfabrikk i Berlevåg: Raggoviddas utvikling av vindkraftbasert hydrogen [the Raggo Plain]. Investeringsramme: 3-4 milliarder kroner.

Ammoniakkfabrikk i Hammerfest: Equinor og Horisont Energi har signert en intensjonsavtale for å utforske muligheten til å bygge et anlegg for å produsere karbonnøytral ammoniakk basert på blå hydrogen. I følge planen skal anlegget ha en produksjonskapasitet på mer enn en million tonn ammoniakk per år. Investeringsramme: 8-10 milliarder kroner.

Batterifabrikk i Mo i Rana: Freyr har planer for storstilt produksjon av battericeller i Nord-Norge. Selskapet forventer å etablere opptil 1500 nye arbeidsplasser i løpet av de neste fire til fem årene, de fleste i Helgeland-regionen. Investeringsramme: 30-40 milliarder kroner.

Hydrogenfabrikk i Salten-regionen: Meløy kommune ønsker å etablere en hydrogenfabrikk i Glomfjord. Planlagt ferdigstilt i 2023.

Andøya rombane: Andøya Space Orbital vil utvikle og bygge det som kan bli den første kommersielle basen for lansering av små satellitter i Europa. Den første lanseringen er planlagt tidlig i 2022. Investeringsrammen: cirka 1 milliard kroner.

Vindenergiprosjekter i Nord-Norge

Vindkraftpark i Kvitfjell, nær Tromsø

Hammerfest vindkraftverk

Vindkraftverk i Tysfjord (Sørfjord vindkraftverk, i drift i 2020)

Øyfjellet vindkraftverk (Helgeland-regionen, 72 turbiner skal være klare innen 4. kvartal 2021)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *