Miljøgrupper oppfordrer Norge til å stoppe

Seks miljøgrupper, inkludert World Wildlife Fund og Greenpeace, oppfordret Norge mandag til å stanse planene om å åpne strandpromenaden for havdrift.

Med planer om å utstede de første lisensene allerede i 2023, startet regjeringen en prosess i januar for å åpne deler av den utvidede kontinentalsokkelen for å utforske og produsere mineraler fra havbunnen.

“Mineraler og metaller for grønn endring bør stamme fra redusert forbruk og bedre gjenbruk i landet, ikke fra havets dyp, noe som kan forårsake uopprettelig skade på naturen ved brutal gruvedrift,” sa miljøaktivister i en uttalelse.

FN-basert Jamaica De oppfordret også Norge til å uttale seg mot havdrift i internasjonale farvann ved International Maritime Commission (ISA).

Norge trenger ikke ISA-godkjenning for sin egen dybhavs gruvedrift etter internasjonal lov, fordi potensielle ressurser ligger på den utvidede kontinentalsokkelen.

Kart over havbunnen med en del av Midt-Atlanterhavsryggen i Arktis Det nordiske landet har de siste årene finansiert mange seilaser, som strekker seg fra John Mayon til Svalbard-skjærgården.

Oljedirektoratet, som er ansvarlig for kartleggingen, sa at innskuddene inkluderte batteriteknologi, vindturbiner og viktige metaller og mineraler i mobiltelefoner.

I januar lanserte Olje- og energidepartementet en offentlig konsultasjon om den foreslåtte konsekvensutredningsplanen for havdrift, det første trinnet i oppstartsprosessen.

Miljøaktivister sa imidlertid at det ville være for tidlig å kjøre et slikt prosjekt.

“Vi vet mindre om havdypet enn månens overflate,” sa Silje Ask Lundberg, president for Norges Venner av Norge, Norges eldste miljøorganisasjon.

“Gruvedrift til sjøs kan ødelegge arter og habitater som spiller en viktig rolle både på havet og på planeten.”

Steiner Lowe Elfmo, lektor som leder forskningsprogrammet om gruvedrift ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, sa at studien ikke var en selvfølge.

READ  Baker Hughes og Horizonte Energy Group om Backands Marine Carbon Capture and Storage Project

“Jeg tror ikke det vil være for raskt å samle inn data for å lære,” sa han.

(Rapportering av Nerijus Atomidis; redigering av David Evans)


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *