Mindre eksponering for UVB-lys kan øke risikoen for tykktarmskreft

Utilstrekkelig eksponering for UVB-lys fra solen kan være forbundet med økt risiko for kolorektal kreft, spesielt i eldre aldersgrupper, ifølge en studie som bruker data fra 186 land, publisert i open access journal. BMC folkehelse.

Forskere fra University of California, San Diego, USA, undersøkte mulige sammenhenger mellom globale nivåer av UVB-lys i 2017 og kolorektal kreft i forskjellige land og aldersgrupper i 2018.

Forfatterne fant at lavere UVB-eksponering var signifikant korrelert med høyere grad av kolorektal kreft i alle aldersgrupper fra 0 til over 75 år hos mennesker som bodde i de 186 landene som ble inkludert i studien. Sammenhengen mellom lavere UVB- og kolorektal kreftrisiko forble betydelig for personer over 45 år etter å ha tatt hensyn til andre faktorer, som hudpigmentering, forventet levealder og røyking. Data om disse faktorene var tilgjengelige i 148 land.

Forfatterne antyder at mindre eksponering for UVB-stråler kan redusere nivået av vitamin D. Vitamin D-mangel har tidligere vært assosiert med økt risiko for kolorektal kreft. Fremtidig forskning kan direkte undersøke de potensielle fordelene med kolorektal kreft ved å korrigere vitamin D-mangler, spesielt i eldre aldersgrupper, ifølge forfatterne.

Raphael Cuomo, medforfatter av studien, sa: “Forskjeller i UVB-lys forklarte mye av variasjonen vi så i frekvensen av kolorektal kreft, spesielt for mennesker over 45 år. Spesielt enkeltpersoner kan redusere risikoen for kolorektal kreft ved å rette opp vitamin D-mangler. “

Forfatterne brukte UVB-estimater innhentet av NASAs EOS Aura-romfartøy i april 2017 og data om 2018 kolorektal kreftfrekvens for 186 land fra Global Cancer database (GLOBOCAN). De samlet også data fra 148 land om pigmentering av huden, forventet levealder, røyking, stratosfærisk ozon (en naturgass som filtrerer solstråling) og andre faktorer som kan påvirke helse- og UVB-eksponering. Fra tidligere litteratur og databaser. Landene med lavest UVB var Norge, Danmark og Canada, mens landene med høyest UVB var De forente arabiske emirater, Sudan, Nigeria og India.

READ  Callum Smith: Canelo Álvarez er uslåelig

Forfatterne advarer om at andre faktorer kan påvirke UVB-eksponering og vitamin D-nivåer, som vitamin D-tilskudd, klær og luftforurensning, som ikke var inkludert i studien. De advarer også om at observasjonens natur i studien ikke tillater konklusjoner om årsak og virkning, og mer arbeid er nødvendig for å forstå forholdet mellom UVB-stråler og vitamin D i tykktarmskreft mer detaljert.

###

Mediekontakt

Tara eadie

presseansvarlig

Springer Nature

T: +44 2034 263329

E: tara.eadie@springernature.com

Merknader til redaktøren:

1. Kan alder øke styrken av den omvendte sammenhengen mellom UV B-eksponering og kolorektal kreft? BMC folkehelse DOI 2021: 10.1186 / s12889-021-11089-w

Kontakt Tara Eadie for å få en eksemplar av forskningsartikkelen.

Når embargoen er opphevet, vil artikkelen være tilgjengelig her: https: //bmcpublichealth.biomedisinsk.med/artikler /10.1186 /s12889-021-11089-w

Oppgi journal i hvilken som helst historie du skriver. Hvis du skriver for nettet, lenker du til artikkelen. Alle artiklene er tilgjengelige gratis, i samsvar med BMCs policy for åpen tilgang.

to. BMC folkehelse er en peer-reviewed, open access journal som tar for seg artikler om epidemiologi av sykdom og forståelse av alle aspekter av folkehelsen. Tidsskriftet har et spesielt fokus på de sosiale determinantene for helse, miljømessige, atferdsmessige og yrkesmessige sammenhenger mellom helse og sykdom, og virkningen av helsepolitikk, praksis og inngrep i samfunnet.

3. BMC er en pioner innen åpen tilgangspublisering, og har en portefølje av fagfellevurderte tidsskrifter av høy kvalitet som utvikler seg, og som inneholder titler av bred interesse som f.eks. BMC biologi Y BMC medisin, spesialmagasiner som Malaria Magazine Y Mikrobiomog BMC-serien. Hos BMC pågår det alltid forskning. Vi er forpliktet til kontinuerlig innovasjon for bedre å støtte behovene til samfunnene våre, sikre integriteten til forskningen vi publiserer, og støtter fordelene med åpen forskning. BMC er en del av Springer Nature, og gir oss større muligheter til å hjelpe forfattere med å koble sammen og fremme funn rundt om i verden.

READ  Norges stavkirker er mye eldre enn tidligere antatt

Ansvarsfraskrivelse: AAAS og EurekAlert! Vi er ikke ansvarlige for nøyaktigheten av pressemeldinger publisert på EurekAlert! av de bidragsgivende institusjonene eller for bruk av informasjon gjennom EurekAlert-systemet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *