Mister havet? Disse dokumentarfilmene om havet går ned til overflaten |

Nesten ett år inn i epidemien, hver vinterdag føltes på en eller annen måte så kort og utrolig lang, ettermiddagsdrømmen for turen min var en ettermiddag ved siden av havet. Kjent eller fjern, overfylt eller stille, vokst eller forfalt – å spre et stykke sand og suge i solen vil fungere hvor som helst til jeg tror.

Dokumentarer kan analysere oss til dagdrømmer som mine går i oppfyllelse. Fra sengene våre kan vi utvide vår forståelse av havet og dykke fra Great Barrier Reef til Marianis Trench: møte idrettsutøvere, oppdagelsesreisende og vakter som kan navigere de store bølgene, bryte ny bakke og bevare livet i havet og nyte perspektivene til vakre undervanns sjødyr.

Siden tidlig på 1980-tallet har den anerkjente dyrelivsfilmmakeren og marinbiologen Rick Rosenthal jobbet med en rekke dokumentarer, inkludert «Planet Earth» og «The Blue Planet», som han har vært den primære kameramannen og konsulenten for «Blue Planet II».

Med henvisning til nyvinninger som digitale filmkameraer og droner sa han: ”Disse dokumentarfilmene har blitt så filmatiske at de lett kan tas opp uten å forstyrre dyrenes oppførsel.

Ny teknologi tillater filmskapere å belyse hvordan mennesker samhandler med havene på måter vi aldri trodde var mulig; «Ting endrer seg mye der,» påpekte Rosenthal på grunn av sjøforringelse og klimaendringer. Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne steder og historier. ”

Følgende dokumentarer og TV-serier, løst pakket etter tittel, gir et grundig dykk i havene, deres problemer og deres implikasjoner:

Globale hav

«Blue Planet II» (Amazon Prime, Discovery Plus). Etter fire år i produksjon sendte denne fantastiske 2017 BBC-serien – vert av David Attenborough, i likhet med mange av valgene nedenfor – kameramannskap til hvert hav, fra Galapagos til havbunnen under isen i Antarktis. Hvert kapittel dokumenterer oppførselen til uvanlige dyr og fordyper seerne i marine økosystemer, fra de store skogene til de minste befolkningene. Ikke glem den originale «Blue Planet» som først introduserte verdenshistorien til havene i 2001. (For utleie eller kjøp på Amazon Prime, sjekk ut Discovery Plus.)

READ  Ikke tøm vaskemaskinen din så snart den er ferdig: Vær forsiktig, her er hvor lenge de våte klærne dine blir liggende der.

«Life» (Amazon Prime, Discovery Plus). «Fish» og «Creatures of the Deep» er to av de 10 episodene beskrevet av Attenborough i BBCs dokumentarserie fra 2009, som fanger spredningen av marint liv rundt om i verden. Gå til Australia, hvor søtfisken gjør triks mot hverandre og sjødrakene danser sammen. I Japan hopper manskippers høyt i luften; På Hawaii klatrer gopier fossefall. Rosenthal-filmer får et glimt bak kameraet mens du fisker på en båt i åpent hav.

«Vår planet» (Netflix). Sammen med Silver Pack Films og World Wildlife Fund tar denne Netflix-serien seerne på en reise ut i «åpent hav». Et av de åtte kapitlene i dokumentarserien fra 2019 som beskrevet av Attenborough illustrerer det nære båndet mellom en blåhvalmor og en kalv, før den synker en halv kilometer fra overflaten for å møte rare og mystiske havdyr. I en annen episode turer “Coastal Sea” korallrevene, sjøgresset og tareskogene før de feirer redningen av King Ambat i Indonesia, der den tidligere haifiskeleiren er blitt forvandlet til et barnehagehage.

«David Attenboroughs Great Barrier Reef» (Amazon Prime). Ved å bruke noen nye nedsenkbare, tilbyr den tredelte Smithsonian-serien fra 2015 et nytt perspektiv på Jordas største levende system. Utforsk noen av de lengste hjørnene i Great Barrier Reef, som inneholder rundt 900 øyer og 3000 rev. Møt Mantis-rekene, besøk mangrovebarnehagene og lær om bergens opprinnelse og kulturhistorie. Del Attenboroughs glede når han ser en grønn havskilpadde dykke inn i sin første natt.

Sport

«Kim Swimming» (Amazon Prime). Filmen fra 2017, inspirert av Kate Weber og David Orr, profilerer Kim Chambers søken etter å svømme alene fra Farrell-øyene, 48 km fra San Francisco, til Golden Gate Bridge. Chambers, som ble en maraton-vannsvømmer etter å ha mistet nesten ett ben i en ulykke, er den sjette personen som fullfører Oceans Series, verdens verste hardtsvømmer. Hans reise understreker menneskets utholdenhet og naturens helbredende kraft.

READ  Kristin Gujath Thorpe fra 'Ninjabi' om å bryte faner og vinne priser

«Moment Generation» (HBO max). I denne HBO-dokumentaren fra 2018 av Jeff og Michael Zimbalist er havet et fristed og et fristed for noen av verdens mest innflytelsesrike surfere, og skaper historien om en voksende sport og ambisjon, konflikt og familiene vi skaper.

Studere

«Mission Blue» (Netflix). Fisher Stevens og Robert Nixons Netflix-dokumentar fra 2014 viser ikke bare det sømløse livet til banebrytende havforsker, forsker og advokat Sylvia Earl, men også hennes livslange dedikasjon til havene og deres borgere. Earl beskriver endringene han har sett i mer enn 60 år med dykking og dyphavsforskning, fra katastrofer som Deepwater Horizon-lekkasje til globale katastrofer, inkludert haifinansiering, overfiske og klimaendringer.

«James Camerons Deepsia Challenge» (Amazon Prime). Regissørene John Bruno, Andrew White og Ray Quint tillater seere på den lengste reisen med filmskaper og forsker James Cameron: den synker 35 787 fot under Mariana Trench, verdens dypeste sted. I denne filmen fra 2014 designer og bygger Cameron og hans team av forskere en nedsenkbar og vitenskapelig base for en ensom reise til den månelignende havbunnen. Underveis oppdager de 68 nye skapninger: en dråpe i en enorm bøtte fordi dypvannet nesten ikke blir oppdaget.

Sikkerhet

«Chasing Coral» (Netflix). I tre år jobbet et team av forskere, dykkere og fotografer for å visualisere korallforsvinningen. Jeff Arlowskis Netflix-film fra 2017, som jager is, avslører den katastrofale bleking av steder som Hawaii, Bermuda og Bahamas.

«Et plasthav» (Netflix). Fra en innledende tomtfylt scene under en reise for å registrere blåhvaler utenfor kysten av Sri Lanka, avslører Craig Leeson og teamet hans at millioner av tonn plast havner hvert år i havene. Det kjevnefallende omfanget av Netflix-filmutgaven fra 2016 dekker plastflaskehauger i en og en halv mil grøfter og den globale innvirkningen på marine økosystemer og menneskers helse.

READ  Møte Audrey Fleurot: "Jeg har alltid visst at ingen forventet meg"

dyr

«Well Wisdom» (Amazon Prime Curiositystream). Rosenthals film fra 2018 fanger majestet, følelser og kultur hos disse pattedyrene – inkludert gråhvaler som surfer, spermhvaler som spiller ball og pukkel som lærer hverandre sanger – til besøkende til steder som Patagonia, Norge og Cookøyene, sist.

«Min blekksprutelærer» (Netflix). Denne rørende Netflix-dokumentaren, utgitt i fjor, ekko publikum for å skildre det dype personlige båndet mellom filmskaperen og fridykkeren Craig Foster og en blekksprut i Det store afrikanske hav fra sørvestspissen av kontinentet. Filmen er en vakker meditasjon om vårt forhold til naturen, og blekkspruten er et uttrykk – åpner betrakterens øyne for et dyr som, som mange, har en rikere indre verden enn de trodde.

«Superfish: Bluefin Tuna» (Amazon Prime). Bli med direktør Rosenthal når han reiser fra Azorene til Mexicogolfen og utover for å dokumentere et av havets mest fantastiske evolusjonære underverk: den massive, varmblodige tunfisken. I denne 2012-dokumentaren med Attenboroughs beskrivelse, finner han bemerkelsesverdige sofistikerte sosiale atferd som illustrerer intelligensen og tilpasningsevnen til disse dyrene – og nyter et av hans mest utrolige hvalmøter.

“Rise of the Big White Shark” (Amazon Prime). Denne 2017-dokumentaren av Andy Cossackrande, som dykker dypere enn spenning og jakt, utforsker naturhistorien, fysiologien og oppførselen til de beste hvite og noen av truslene mot deres overlevelse. Filmskaperne understreker dyrenes personligheter og hjelper seerne å se dem som individer, og illustrerer transformasjonen av hvordan vi ser disse fantastiske, men stygge dyrene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *