Møt robotmaneterpotten som elsker å spise sjøavfall

Turister som besøker den vakre havnen i den sørfranske byen C சி ceres, ser ofte en ukoordinert scene: plastposer, kasserte drikkeflasker og til og med kirurgiske masker som flyter på vannet i båter på marinaen. Men havnen fletter rundt havnen i form av en lysegul fjernstyrt elektrisk båt, som absorberer rusk i nettet og går bak sine doble fliser. Denne båten, kalt maneterbåt, er omtrent på størrelse med en koffert, så søppel kan samle seg i hjørner og trange rom, men det er vanskelig å nå rengjøringsmidler med garn.
“Det kan gå overalt,” sa Nicola Carlaci, som har doktorgrad i undervannsrobotikk og firmaet IATVS. Dette er ikke den eneste enheten. San Diego utvikler en ideell, klarblå sjøproto-type søppeloppsamlingsrobot kalt “FRED”. Runmarine, et marint teknologiselskap med base i Nederland, har utviklet en robot kalt “avfallshai”, som brukes til å rydde opp i rusk ved havnen i Rotterdam.
Maneter som jobbet 5. juli 2021 i havnen i Cassis i Sør-Frankrike. (REUTERS)

“Jellyfishboat” opererer i rundt 15 franske havner og er eksportert til land inkludert Singapore, Japan og Norge, ifølge Carlessi. Selskapet har nå introdusert en autonom versjon. Carlesi, en ivrig sjømann og dykker, sa at han kom på ideen etter å ha lagt merke til hvor mye søppel som ble stablet i vannet i havnene når han tilbrakte fritiden i vannet. “Jeg tenkte: ‘Hvorfor ikke prøve å gjøre den vanskelige og noen ganger utakknemlige oppgaven med å plukke søppel lett?’ Så vi skapte denne roboten, ”sa han.

READ  Rapporten sier at Myanmar Internet er en 'virtuell slagmark'

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *