Myanmar blokkerer Facebook ettersom motstanden mot kuppet vokser

Yangon: Myanmars nye militærregjering blokkerte tilgangen til Facebook da motstanden mot mandagens kupp eskalerte blant samtaler om sivil ulydighet for å protestere mot styrtet av den valgte sivile regjeringen og dens leder, Aung San Suu Kyi. Facebook er spesielt populært i Myanmar, og den avsatte regjeringen har lagt ut offentlige kunngjøringer på nettstedet for sosiale medier.

Netizens sa at forstyrrelsen begynte sent onsdag kveld, og mobiltelefontjenesteleverandøren Telenor Myanmar bekreftet i en uttalelse at Myanmars mobiloperatører og Internett-leverandører hadde mottatt et direktiv fra kommunikasjonsdepartementet om å midlertidig blokkere Facebook.

Telenor Myanmar, som er en del av det norske Telenor-konsernet, har sagt at det vil overholde dette, selv om det er bekymret for at saken er et brudd på menneskerettighetene.

En talsmann for Facebook sa: «Myanmar-tjenesteleverandører er beordret til å midlertidig blokkere Facebook. Vi ber myndighetene om å gjenopprette kontakten slik at folk i Myanmar kan kommunisere med familie og venner og få tilgang til viktig informasjon.»

Det politiske partiet som ble kastet ut under mandagens kupp og andre aktivister i Myanmar har bedt om en sivil ulydighetskampanje for å motarbeide overtakelsen. I front er medisinsk personell, som har erklært at de ikke vil samarbeide med militærregjeringen og som er høyt respektert for sitt arbeid under koronaviruspandemien som beskatter landets alvorlig utilstrekkelige helsesystem.

For andre natt på onsdag deltok innbyggerne i Yangon i «støyprotester», da folk banket gryter og panner og tutet biler i mørket. De siste protestene gjenopplivet en sang som var nært knyttet til det mislykkede opprøret i 1988 mot militært diktatur. Myanmar var under militært styre i fem tiår etter et kupp i 1962, og Suu Kyis femårige styre var dets mest demokratiske.

READ  INNO Butikker: Halvparten av de ansatte er midlertidig uten jobb frem til slutten av juni

Videoer lagt ut på sosiale medier viste at medisinsk personell spesielt har gått over til å synge «Kabar Makyay Bu» – eller «We Will Not Be Satisfied Till the End of the World» – sunget til «Dust in the Wind», 1977-sangen til gruppen. Amerikansk rock kansas.

Protestbevegelsen ser ut til å ha fått et løft fra regjeringens behandling av den enormt populære Suu Kyi, som ble arrestert sammen med andre regjeringsledere mandag. Onsdag sa partiet hennes at hun ble beskyldt for ulovlig å ha importerte radioer – antatt å bli brukt av livvaktene hennes – som ble funnet hjemme hos henne i hovedstaden Naypyitaw.

Tiltalen vil tillate at hun holdes lovlig til minst 15. februar. Den avsatte presidenten, Wayne Myint, blir holdt på en egen siktelse. Det antas at Suu Kyi fortsatt er i husarrest, hvor hun ble arrestert etter å ha blitt arrestert av militæret.

Siktelsen mot Suu Kyi innebærer en dom på tre års fengsel.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *