Myanmar-militæret blokkerer Facebook når aktivister krever protester

BANGKOK / YANGON – Myanmars militær har blokkert Facebook-tilgang da det strammet grepet om sosiale medier etter en plan om å plassere Aung San Suu Kyi i husarrest mandag.

Samferdselsdepartementet ba onsdag teleselskaper om å blokkere Facebook, og Myanmar Posts og telekommunikasjonsabonnenter og norske Telenor har ikke fått tilgang til kontoene sine siden tidlig torsdag morgen. I en uttalelse onsdag sa Telenor at de hadde «besluttet å etterkomme ordren, samtidig som de uttrykte alvorlig bekymring for menneskerettighetsbrudd».

Departementet sa at Facebook vil bli blokkert til søndag.

Myanmar, som ble offentliggjort i 2011, åpnet sin telekommunikasjonssektor for utenlandske investeringer i 2014. Burmeserne omfavnet umiddelbart teknologi, og mobiltelefoner ble mer brukt enn fasttelefoner og bærbare datamaskiner. Infiltrasjonsgraden på mobiltelefoner, som bare var omtrent 10% i 2014, overgikk 100% fire år senere.

Facebook er den klart mest populære måten å få informasjon i Myanmar på. Omtrent 50% av landets befolkning bruker Facebook – politikere, offentlige etater og organisasjoner legger generelt ut kunngjøringer på sosiale medieplattformer. Selv militæret bruker det til reklameformål. Facebooks Messenger er den viktigste kommunikasjonskanalen for folk flest, og aktivister har bedt publikum om å motsette seg kuppet gjennom disse nettstedene.

I tillegg til politisk sensur kan også blokkadevirksomheter bli kvalt. Noen selger produktene sine helt på Facebook – en 24 år gammel mann med virksomhet på plattformen sa: «Jeg vet ikke om jeg kan tilby produkter etter regimeskiftet, så jeg er midlertidig ute av virksomhet.»

Politikere har brukt internett-sensur tidligere. I Rakhine-staten har for eksempel tilgang til Internett blitt avskåret etter eskalerende sammenstøt mellom militæret og en etnisk militant gruppe.

READ  Fire Emblem Engage, Zelda Tears of the Kingdom,...: Alle Nintendo Direct-kunngjøringer

I følge det britiske forskningsfirmaet Top10VPN.com nådde Myanmars økonomiske tap på grunn av nettfrysing 190 millioner dollar i 2020, det fjerde verste tapet i verden etter India, Hviterussland og Jemen.

På den annen side er gjennomsnittsalderen i Myanmar bare 29 – de såkalte «digitale innfødte» kan ha visst måten å finne hull på. En 23 år gammel journalist i Yangon sa at han bruker Facebook ved hjelp av et gratis virtuelt privat nettverk. «Hvis jeg ikke kan bruke Facebook, vil jeg bruke andre sosiale medier.» Han sa at mange nå har kontoer på Twitter, som ennå ikke er underlagt regelverk.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *