Myanmars militære løfter om å opprettholde grunnloven i frykt for kupp | Myanmar

Myanmars væpnede styrker har sagt at de vil overholde landets grunnlov og handle i samsvar med loven, og det er bekymringer i landet om at militæret kan prøve å ta makten.

En offisiell uttalelse på lørdag sa at militærets nylige kommentarer fra sin øverste general om avskaffelse av grunnloven var misforstått av media og noen organisasjoner.

Mer enn et dusin ambassader, inkludert den amerikanske og EU-delegasjonen, oppfordret fredag ​​Myanmar til å «overholde demokratiske normer», med henvisning til internasjonal bekymring over en mulig konspirasjon.

Landet har hatt makten i nesten et tiår med nesten 50 år med militært styre, et nytt demokrati styrt av en militærjuntaforfatning som dikterer maktutdelingen mellom siviladministrasjonen og landets generaler.

I flere uker har det mektige militæret klandret utbredt valgfusk i valget i november, som ble vunnet av Aung San Suu Kyis regjerende National League for Democracy (NLD). Jordskred.

Oppfordringen om bekreftelse av velgerliste eskalerte denne uken, med en militær talsmann på tirsdag som nektet å utelukke muligheten for en militær overtakelse for å håndtere det han kalte en politisk krise.

Frykten eskalerte etter at militærleder general Min Aung Hlong – Myanmars mektigste skikkelse – så ut til å ekko stemningen onsdag og sa at landets grunnlov under noen omstendigheter kunne «oppheves».

De nyvalgte parlamentsmedlemmene forventes å tiltre i parlamentet fra 1. februar.

Sikkerheten var stram fredag ​​i hovedstaden Naypyidaw, da politiet holdt veier bak piggtrådgjerder.

National League for Democracy (MLD), Myanmars regjerende National Democratic Party (NLD), sa lørdag at de hadde akseptert uttalelsen som en passende forklaring, etter påstander om at de væpnede styrkene forsvarte og fulgte konstitusjonen.

READ  En kvinne ble halshugget i Akte: Her er det vi vet om hovedmistenkte

Aung San Suu Kyis talsmann for regjeringspartiet Mio Nyunt sa til Reuters at militæret ønsket å være «en organisasjon som aksepterer folks vilje angående valg.»

Reuters og byråer France-Presse bidro til denne rapporten.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *