«Nå er ikke den beste tiden å ta på indekser,» ifølge Paolo Gentiloni

I følge anslag fra EU-kommisjonen vil Belgia være det land i eurosonen med det største budsjettunderskuddet de neste to årene. Blant landene med gjeld større enn 100 % av BNP, er det det eneste landet som vil se gjeldsvekst i 2023 og 2024. Det er et skille knyttet på den ene siden til «ganske sterke» hjelpetiltak i møte med energiprisene, samt en kjent særegenhet: Automatisk lønnsindeksering, bemerker kommissæren. Hvis dette verktøyet har vært i sentrum av en gammel debatt om dets innvirkning på et lands konkurranseevne, «tror jeg ikke dette er den beste tiden å røre ved det,» påpeker Gentiloni. Som mener at «under disse spesielle omstendighetene, hvis du har et verktøy for å reagere på tap av kjøpekraft, er det mindre kontroversielt enn det ville vært i normale tider».

I 2023 forventer fellesskapsledelsen å se de fleste medlemslandene i eurosonen oppleve svak til svært svak vekst, slik som Belgia (+0,2 %). Når den europeiske økonomien går inn i en periode med lavkonjunktur, ber kommissær Gentiloni mer enn noen gang om solidaritet mellom medlemslandene.

Spesielt krever det en styrking av det økonomiske aspektet ved responsen på energikrisen. Han tar til orde for å opprette en konvolutt med lån tilgjengelig for stater og rettet mot yrkesrettet omskolering og opplæring «for å håndtere sysselsettingsdimensjonen til denne massive transformasjonen vi går gjennom.»

READ  Her er de best (og dårligst) betalte jobbene i Belgia

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *