NASA har gitt ut James Webb-teleskopets første bilde av det dype universet.

Det er et etterlengtet øyeblikksbilde: et James Webb-romteleskopbilde som fanger tusenvis av galakser som ble dannet for 13 milliarder år siden. Den ble sluppet under et arrangement i Det hvite hus mandag kveld.

Bildet er det «dypeste og klareste infrarøde bildet som noen gang er tatt av det fjerne univers», ifølge NASA.

Lys, som reiser på en slik bane, strekker seg fra det synlige spekteret inn i det infrarøde – bølgelengder som er usynlige for det menneskelige øyet, men ikke James Webbs.

For sistnevnte fungerer galaksen SMACS 0723 som et forstørrelsesglass for dette synet av universets fjerne tidsalder, og gjorde det mulig å avsløre de fjerneste kosmiske objektene som ligger bak den – en prosess kjent som gravitasjonslinser.

Det detaljerte bildet ble tatt over 12,5 timers observasjonstid. Ifølge NASA viser den tusenvis av galakser, hvorav noen har «aldri-før-sett» strukturer i kjernen. Derfor har forskningsarbeidet nå startet. Forskere vil snart begynne å lære mer om massene, alderen, historiene og sammensetningene til disse galaksene, la romfartsorganisasjonen til.

James Webbs hovedoppdrag, en ingeniørperle på 10 milliarder dollar, er å utforske det tidlige universet. I astronomi er det å se på avstand som å gå tilbake i tid, det observerte lyset har reist milliarder av år før det når oss.

«En ny æra innen astronomi har begynt,» sa Cornell University-astronom Jonathan Lunine til AFP, og kalte bildet «fantastisk».

«Selv om det på ingen måte kan se det fjerne nettet, (…) viser det kraften til dette bemerkelsesverdige teleskopet: enorm følsomhet, et bredt spekter av bølgelengder og krystallklar bildeklarhet.», la han til.

READ  M2, M2 Pro, M2 Max, M2 Ultra, M2 Extreme: Apples fremtidige brikker spredt på alle Mac-er

Fortsettelse av tirsdagsfilmer

Selv om navnene på James Webbs første fem kosmiske mål ble annonsert i forrige uke, har bildene så langt blitt sjalu bevoktet for å bygge opp spenning.

Følgende bilder av denne sanne overraskelsesvesken vil bli avslørt under et NASA-nettbasert arrangement tirsdag morgen. De skal både imponere allmennheten med sin skjønnhet, men også demonstrere for astronomer over hele verden all kraften til de fire vitenskapelige instrumentene om bord.

Eksperter kan begynne å tolke de innsamlede dataene ved hjelp av spesialisert programvare, som signaliserer starten på et stort vitenskapelig eventyr.

To bilder av tåker – svært fotogene og gigantiske skyer av stjernedannende gass og støv – er i programmet for Mars: Carina-tåken og Austral-ringen.

Et annet mål, Stephen’s Quintet, er en galakse som samhandler med hverandre.

andre verdener

Den første spektroskopien av James Webb-teleskopet skal også offentliggjøres på tirsdag. Det er ikke et bilde, men en teknikk som brukes til å bestemme den kjemiske sammensetningen av fjerntliggende materie. I dette tilfellet er WASP-96 b en gigantisk planet som hovedsakelig består av gass og ligger utenfor solsystemet vårt.

Eksoplaneter (planeter som går i bane rundt en annen stjerne enn vår sol) er et av James Webbs hovedforskningsområder. Omtrent 5000 har blitt oppdaget siden 1995, men de forblir stort sett mystiske.

Målet er å studere atmosfærene deres for å finne ut om noen kan bli verdener som bidrar til livets vekst.

Takket være sine observasjoner i nær- og mellominfrarødt, kunne James Webb se gjennom ugjennomtrengelige støvskyer med sitt legendariske Hubble-romteleskop. Lansert i 1990 og fortsatt i drift, har den en liten infrarød kapasitet, men opererer hovedsakelig i synlig lys og ultrafiolett.

READ  Esponia, Esponia, Technology News og Top Stories

Andre viktige forskjeller mellom de to teleskopene: James Webbs hovedspeil er nesten tre ganger større enn Hubbles, og det er videreutviklet: 1,5 millioner kilometer fra Jorden, Hubbles 600 km.

Utgivelsen av disse første bildene markerer den offisielle starten på teleskopets første syklus med vitenskapelige observasjoner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *