NATO krypterte jagerfly ti ganger om dagen for å avskjære russiske fly

NATO krypterte jagerfly ti ganger om dagen for å avskjære et uvanlig høyt antall russiske bombefly og krigere i Europa.

  • Storbritannia, Belgia, Italia og Norge var blant nasjonene som kjempet mot krigerne.
  • Seks grupper med russiske fly ble avlyttet i løpet av seks timer, sa NATO.
  • Det kommer med forholdet mellom Russland og Vesten på et forverret lavpunkt.

NATO-jagerfly ble kryptert ti ganger på en dag mandag for å avskjære russiske militærfly som gjorde uvanlige bevegelser i himmelen over Europa og Nord-Atlanteren.

Storbritannia svarte med Typhoon-krigere, mens Belgia, Norge, Italia, Romania, Bulgaria og Tyrkia også lanserte fly for å beskytte NATOs luftrom.

Seks grupper med russiske fly ble avlyttet i løpet av seks timer, og NATO advarte om at Kreml-kontrollerte fly fløy under radaren og utgjorde en risiko for sivile fly.

Det kommer med forholdet mellom Russland og Vesten på et stadig forverret lavt nivå etter at London, Brussel og Washington innførte Moskva nye sanksjoner.

NATO-jagerfly ble kryptert ti ganger på en dag mandag for å avskjære russiske militære fly, inkludert en Tu-95 bjørnebomber (filbilde), og gjorde uvanlige bevegelser i himmelen over Europa og Nord-Atlanteren.

NATO sa at de russiske flyene inkluderte Tu-95 Bear bombefly som ble oppdaget av radarer utenfor kysten av Norge mandag.

De to jetflyene ble fanget opp av norske F-16-er, men fortsatte å fly sørover over Belgia og Storbritannia, og fikk begge landene til å sette i gang jetfly.

Senere kom det norske flyvåpenet tilbake til aksjon for å følge to russiske Tu-160 Blackjack-bombefly over internasjonale farvann.

READ  Callum Smith: Canelo Álvarez er uslåelig

Lenger sør dukket russiske fly opp på NATO-radarer over Svartehavet, og fikk Romania og Bulgaria til å lansere sine egne fly.

Og italienske jagerfly ble også utplassert og fanget opp et russisk maritimt patruljefly.

Norges luftvåpen ble to ganger innkalt til å avlytte russiske militære fly på mandag for å overvåke flyturen av en russisk Tu-95 bjørnebomber og senere to Tu-160 Blackjack-bombefly (filbilde)

Norges luftvåpen ble to ganger innkalt til å avlytte russiske militære fly på mandag for å overvåke flyturen av en russisk Tu-95 bjørnebomber og senere to Tu-160 Blackjack-bombefly (filbilde)

Patruljeflyet ble eskortert av jagerfly over Østersjøen da det kom inn og ut av den russiske enklaven Kaliningrad, sa NATO.

De forskjellige operasjonene ble planlagt fra kontrollsentre i Tyskland og Spania, ifølge NATOs brigadegeneral Andrew Hansen.

Han advarte Moskva om at operasjonene viste “alliansens vilje og evne til å beskytte den allierte himmelen 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, 365 dager i året.”

NATO sa at det “uvanlige nivået av luftaktivitet” var en potensiell risiko for sivile fly fordi russiske piloter ofte ikke kommer frem.

“Russiske militære fly sender ofte ikke en transponderkode som indikerer deres posisjon og høyde, presenterer ikke en flyplan eller kommuniserer ikke med flygeledere,” sa NATO.

Det ble også bekreftet at ingen av de russiske flyene kom inn i luftrommet til noen NATO-nasjon i Europa.

Kommersiell

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *