NATO-medlem sier den eneste måten å avslutte krigen i Donbass: Ukraina | Konfliktnyheter

President Volodymyr Zhelensky har bedt sikkerhetsrådet om å sende et “signal” til Moskva midt i økende regionale spenninger.

Ukrainas president Volodymyr Zhelensky har oppfordret NATO til å fremskynde medlemskapsprogrammet og sa at det er den eneste måten å avslutte konflikten i den østlige Donbass-regionen.

Ukrainske regjeringsstyrker har kjempet for pro-russiske separatister i de østlige Donetsk- og Lukansk-regionene i landet, som er en del av Donbass, siden opprørere beslagla en del av området i april 2014.

Det ble avtalt en våpenhvileavtale i juli i fjor, men frykten for eskalerende fiendtligheter har økt de siste ukene blant fornyede frontlinjekonflikter og rapporter om en russisk militærstruktur ved den delte grensen.

I en tirsdag etter en telefonsamtale med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, sa Zhelensky at det skulle sendes et signal til Russland for å øke spenningen mellom paret.

Han ba NATO-medlemmer som anser Ukraina som en alliert for å styrke deres militære tilstedeværelse i Svartehavsregionen.

Etter et kupp som styrtet den tidligere allierte i Kreml, Viktor Janukovitsj, kalte Zhelensky et slikt grep for en “kraftig avskrekkende middel” til Russland, som annekterte den sørlige Krimhalvøya i mars 2014.

“Reformer alene vil ikke stoppe Russland,” sa han. “NATO er den eneste måten å avslutte krigen i Donbass.”

Ukrainske regjeringstropper har kjempet pro-russiske separatister i landets østlige Donetsk- og Lukansk-regioner siden april 2014.

Stoltenberg sa under samtalen med Gelensky at han var “dypt bekymret for Russlands militære operasjoner i og rundt Ukraina.”

“NATO støtter Ukrainas suverenitet og territoriale integritet. Vi er forpliktet til vårt nære partnerskap,” twitret han.

Rett etterpå advarte Moskva, som hadde nektet å delta i konflikten, at Ukrainas NATO-medlem Donbass ville “forverre situasjonen” i regionen.

READ  Demokrater fra Georgia kjemper mot republikanernes siste forsøk på å kontrollere avstemningen - Hail | Amerikanske nyheter

Russland har offentlig motarbeidet Ukrainas tiltredelse av NATO og advarte nylig koalisjonen mot å sende tropper til Ukraina.

“Vi er veldig skeptiske til at dette vil bidra til å løse Ukrainas interne problemer,” sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov til reportere.

Peskov sa også at ukrainere som bor øst i landet ikke støttet NATO-medlemmer.

USA, UK stemme ‘bekymret’

Mandag sa USA og Storbritannia at de var “bekymret” for Russlands nylige militære operasjoner ved grensen til Ukraina.

Utenriksdepartementet sa at rapporter om troppbevegelser i den østlige grenseregionen var “troverdige” og ba Moskva om å forklare “provokasjonene”.

USA har vært Kievs mektigste allierte siden Russland annekterte Krim.

Talsmann for utenriksdepartementet Netflix sa til journalister at Washington ville være bekymret for ethvert forsøk fra Moskva på å skremme Ukraina, enten det fant sted på russisk territorium eller i Ukraina.

Han nektet å si om USA mente Russland forberedte seg på å invadere den tidligere sovjetrepublikken.

Pryces kommentarer kom etter en telefonsamtale på fredag ​​der han bekreftet sin “urokkelige støtte” til USAs president Joe Biden Zhelensky.

Fornyede frontlinjekonflikter mellom ukrainske regjeringsstyrker og pro-russiske separatiststyrker har oppslukt Øst-Ukraina de siste ukene. [File: Gleb Garanich/Reuters]

Britisk statsminister Boris Johnson snakket også med Zhelensky mandag og uttrykte sin støtte til Ukrainas «suverenitet og regionale enhet», sa talsmannen.

“De diskuterte Storbritannias store bekymringer om den nylige russiske militære operasjonen på grensen til Ukraina og den ulovlige annekteringen av Krim,” sa Johnsons talsmann.

Kreml sa forrige uke at Russland var fritt til å flytte tropper til sitt eget territorium.

Mandag sa Russlands viseadministrerende utenriksminister Sergei Rybkov Moskva og Washington var i høy kontakt over situasjonen i Ukraina.

Rybkov sa at USA hadde forsikret USA om at det ikke var grunn til bekymring.

READ  Trump-tiltale: Nancy Pelosi-tiltale skal formelt sendes til Senatet i dag - Liveoppdateringer | Amerikanske nyheter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *