Neptuns ringer fanges delikat med James Webb-teleskopet

James Webb-romteleskopet har gitt nye bilder av planeten Neptun og dens ringer, og gir verdifull innsikt i atmosfæren, kunngjorde NASA onsdag. Astronomer har ikke hatt et klart syn på solsystemets fjerneste planet siden Voyager 2-sondens korte og unike tilnærming til den iskalde giganten i 1989.

©AFP

Teleskopets infrarøde syn gir en ny måte å analysere atmosfæren på, sa Mark McGreen, rådgiver for vitenskap og utforskning ved European Space Agency (ESA).

Ved å fjerne alt gjenskinnet fra solens refleksjon på Neptuns overflate og lysforurensning fra miljøet, vil teleskopet «begyne å gjette på sammensetningen av atmosfæren» til planeten, sa astronomen til AFP. 20 år på James Webb-prosjektet.

Fordi Neptun har metan i atmosfæren, har den et blåaktig utseende i bilder med synlig bølgelengde tatt med Hubble-teleskopet.

Med James Webbs NIRCam-instrument, som fungerer i nær-infrarødt, får planeten en gråhvit nyanse. Bildet viser en «rar glød» ved en av Neptuns poler, sa NASA i en uttalelse.

Teleskopet tok bilder av syv av planetens fjorten kjente måner. Spesielt Triton ligner en liten stjerne i sin glans. Større enn dvergplaneten Pluto, virker den lysere enn Neptun fordi sollys reflekteres fra den isete overflaten.

Astronomer som leter etter planeter utenfor vårt solsystem har funnet ut at planeter som Neptun eller Uranus er mer vanlige.

«Evnen til å observere disse på nært hold vil gjøre det lettere å observere andre (isgiganter) kretsende stjerner enn vår sol,» sa McCarrian.

James Webb, som først ble tatt i bruk i juli i fjor, er det kraftigste romteleskopet som noen gang er brukt. Det er en slags astronomisk muliggjøring «som var utenkelig selv for fem år siden,» sa McCaughrean.

READ  Denne Worx Landroid-robotklipperen får €210 i rabatt!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *