Nesten 2000 døde og hundre flere uidentifiserte ofre: For 70 år siden opplevde Nederland den verste tsunamien i sin historie.

Et dramatisk tidevann: En voldsom storm i Nordsjøen natten fra 31. januar til 1. februar 1953 med høyvann og dette øyeområdet dannet av deltaene i Schelde, Maas og deltaene i Zeeland. Rhinen, en del av sørvest i Nederland, og store deler av den belgiske og engelske kysten ligger under vann.

I havet stiger vannet opptil 4,50 meter over normalt nivå. Ved Hoek van Holland er høyvann 3 meter over det normale nivået.

I Nederland kan dammer ikke lenger inneholde bølger, og tusenvis av hjem vaskes bort. Nesten 2000 mennesker druknet. Hundre mennesker kan fortsatt ikke identifiseres. Etter tragedien lanserte Nederland Delta-prosjektet for å blokkere havet, etter lignende initiativer i Belgia og Storbritannia.

En 250 år lang storm

Katastrofe erklært: En storm med vind fra nordvest. Som en orkan.

Generelt i Nordsjøen er de rådende vindene fra sørvest, parallelt med den nederlandske kysten. Men denne siste dagen i januar 1953 blåser stormen rett mot land. Denne voldsomme depresjonen vedvarer.

Dagen etter, søndag 1. februar, var tidevannet eksepsjonelt: en bølge av hvitt vann svulmet opp av stjernenes justering. Månen og solen er på samme akse og deres tyngdekraft og stigende vann forsterker hverandre gjensidig.

Hvitt vann og stormer forklarer denne tidevannet. Som et resultat ble en hendelse observert bare hvert 250. år i gjennomsnitt. Værmeldingen varsler, radioen varsler fare for stigende vann. Situasjonen beskrives som «uvanlig«Zwijndrecht, Dordrecht, Rotterdam, Willemstad, Cadzand…

Men planen innebærer ingen evakueringer, langt mindre panikk, og at beboere blir hjemme når den verste bølgen rammer. En vegg av boblende vann.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *