“Nesten total” måneformørkelse den påfølgende natten, den lengste siden 1440

Måneformørkelse 21. januar 2019 i Argentina RONALDO SCHEMIDT

Nord-Amerika og store deler av Sør-Amerika vil kunne beundre en «nesten total» måneformørkelse fra torsdag til fredag ​​kveld, den lengste i sitt slag siden 1440.

Formørkelsen, hvor 99,1 % av månens synlige overflate vil bli formørket (fredag ​​kl. 9:03 GMT), vil også være synlig fra deler av Nordøst-Asia, Polynesia og østlige Australia, men ikke fra Europa eller Afrika, sier NASA på nettstedet dedikert til månen.

En måneformørkelse oppstår når solen, jorden og månen er på linje. Vår naturlige satellitt er i skyggen av jorden, som skjuler den for vårt syn. Hvis justeringen ikke er perfekt, er ikke formørkelsen total.

Formørkelsen 19. november kan bare være delvis, den vil ha en total varighet på 3 timer, 28 minutter og 23 sekunder, den lengste siden den 18. februar 1440, som hadde vart 23 sekunder lenger.

Formørkelsen vil begynne klokken 07:19 GMT når månen går inn i jordens skygge. For bakkebaserte observatører vil måneskiven se ut til å bli sakte nappet.

Klokken 08:45 GMT vil mer enn 95 % av måneskiven være i skygge, og månen vil bli rød når jordens atmosfære avleder de røde solstrålene inn i skyggens kjegle.

Dette fenomenet vil være mest synlig under toppen av formørkelsen klokken 09:03 GMT.

Klokken 10:47 GMT vil månen være fullt synlig igjen.

Ifølge NASA vil det være nødvendig å vente til 8. februar 2669 for å være vitne til en delvis formørkelse av lengre varighet (3 timer og 30 minutter) enn fredagen, men en total formørkelse er ventet om mindre enn ett år, 8. november. 2022, og vil vare i 3 timer og 40 minutter totalt.

READ  Programmet oppfunnet av Nintendo i Animal Crossing: New Horizons 2.0

Skuespillet kan sees med det blotte øye uten fare, i motsetning til solformørkelser. Kikkerter, briller og teleskoper lar deg nyte dem enda mer, så lenge himmelen er klar nok.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *