Nobels fredsprisvinner den hviterussiske aktivisten Ales Byaliatsky, russisk NGO og ukrainsk senter for borgerrettigheter

Nobels fredspris ble fredag ​​delt ut i Oslo til tre prisvinnere i kjølvannet av krigen i Ukraina. «Tre store forsvarere av menneskerettigheter og demokrati», kunngjorde Nobelkomiteen. Hviterussisk menneskerettighetsforkjemper Ales Bialiatsky, sjef for Vyasna-organisasjonen, først, syltet bort i Alexander Lukasjenkos fengsler. jegRussisk NGO-minne Deretter, som aldri sluttet å avhøre den sovjetiske arven og fordømme omskrivingen av historien for bedre å forhindre en retur til diktatur, ble oppløst av domstolene i fjor. og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen, Senter for borgerrettigheter.

Nobelkomiteen valgte i år ut av 343 vellykkede kandidater, det vil si 251 personer og 92 institusjoner. Medvinnere er representanter for sivilsamfunnet i deres opprinnelsesland, «Gjennom årene har de fremmet retten til å kritisere makt og beskytte innbyggernes grunnleggende rettigheter. De har gjort en betydelig innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, menneskerettighetsbrudd og maktmisbruk. DemokratiNobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sa.

Ales Bialiatsky, 60, har kjempet for frihet i Hviterussland i lang tid. Han grunnla Vyasna-96 for å hjelpe demonstranter og deres familier som ble arrestert under protestene i 1996. «Han viet livet sitt til å fremme demokrati og fredelig utvikling i sitt eget land», understreket av Berit Reiss-Anderson. Organisasjonen ble omdøpt til Vyasna Human Rights Center i 1999, og har blitt den største menneskerettighets-NGO i Hviterussland: den støtter politiske fanger, fordømmer valgsvindel og dokumenterer KGB-press mot opposisjonspartier med sikte på å fremme sivilsamfunnet. For dette hadde dens leder, ærlig og modig, allerede tilbrakt tre år bak låsene til diktaturet, mellom 2011 og 2014. I sitt intervju med oss ​​var Ales Bialiatski allerede medvinner av Sakharov-prisen for den hviterussiske opposisjonen. I 2020, annonsert å gjøre «Det jeg anser som bra og nødvendig». Og han la til: «Derfra er det veldig enkelt å fortsette.»

READ  Canada: "En av de mest utrolige oppfinnelsene i verden" (bilde)

Lederen av Nobelkomiteen ba umiddelbart Minsky om å løslate ham, forhåpentligvis — Han kommer til Oslo for å motta prisen.. «Men det er tusenvis av politiske fanger i Hviterussland, og jeg er redd alternativet mitt ikke er veldig realistisk.» Den kinesiske fredsaktivisten Liu Xiaobo, som vant Nobels fredspris i 2010, ble dømt til 11 års fengsel. «lav»hadde ikke vært Utgitt i 2017 bare for å dø Innlagt på sykehus med terminal kreft.

Ikke glem tidligere eller nåværende forbrytelser

Minneorganisasjonen, hvor to av sine grener ble oppløst av russisk rettferdighet i fjor, ble grunnlagt i 1987 av unge aktivister og tidligere dissidenter fra Sovjetunionen, inkludert Nobels fredsprisvinner Andrei Sakharov. Han gjorde det til sitt oppdrag å sikre det, ved å vie seg til studiet av sovjettidens undertrykkelse og forsvaret av menneskerettighetene i det tidligere Sovjetunionen. «Samfunnet har ikke glemt de brutale og massive menneskerettighetsbruddene som ble begått i vårt land tidligere og ignorerer ikke det som skjer nå.». Noen av medlemmene har betalt for kampen med livet for deres frihet, som Natalia Estemirova, som ble myrdet i Tsjetsjenia i 2009, eller historikeren Yuri Dmitriev.

Senter for borgerlige friheter har på sin side jobbet for at Ukraina skal bli et fullverdig demokrati siden det ble opprettet i Kiev i 2007, minnes lederen av Nobelkomiteen. Det har han ogs廫Han tok aktivt til orde for at Ukraina skulle slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen.». Og det er detEtter Russlands invasjon av Ukraina i februar, startet Senter for borgerrettigheter arbeidet med å identifisere og dokumentere russiske krigsforbrytelser mot ukrainske sivile. Sammen med internasjonale partnere spiller den en banebrytende rolle for å sikre at gjerningsmenn blir holdt ansvarlig for sine forbrytelser».

READ  Brexit: ¿Quién ganó, quién perdió? | Divorcio solicitado ...

Kunngjøringen av denne Nobelprisen for 2022 falt 7. oktober, bursdagen til den 70 år gamle Russlands president Vladimir Putin. Allerede i fjor, Dens tilskrivelse til rektor for Novaya GazetaDmitrij Muratov (Også Maria Ressa er en filippinsk journalist), implisitt rettet mot det autokratiske regimet til den russiske presidenten. «Denne prisen er ikke til president Putin, ikke på bursdagen hans eller i noen annen egenskap, fordi hans regjering, i likhet med Hviterussland, representerer en autoritær regjering som undertrykker menneskerettighetsaktivister.»Perrit insisterte imidlertid på å nevne Reyes-Anderson.

Den norske Nobelkomité ønsket å dele ut prisen «Tre store forkjempere for menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Hviterussland, Russland og Ukraina.» Hvis Minsk-straffen idømmes, vil A «Politisert beslutning» -Alfred Nobel «Order ikke å snu seg i graven hans» -, vurderer utvalget, «Gjennom sin utrettelige innsats for å opprettholde humanitære verdier, antimilitarisme og juridiske prinsipper, hedrer og revitaliserer årets prisvinnere Alfred Nobels visjon om fred og brorskap blant nasjoner, en visjon verden så desperat trenger i dag.».

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *