Nok en renteøkning i Fed: Er det endelig den siste økningen? – Morgenarbeid











For første gang siden 2006 har amerikanske renter krysset den symbolske 5%-grensen; Den nylige økningen på 25 basispunkter besluttet av Federal Reserve bringer dem til 5,25 %.

Nyheter: Onsdag besluttet den amerikanske sentralbanken som ventet å heve renten igjen. Dermed har den nådd rekordhøye i 18 år.

  • Ifølge markedene vil dette være det siste oppgangen i prisene, ettersom inflasjonen faller ettersom økonomien lider under Feds utholdenhet.
  • Markedene florerer allerede av rykter om lavere renter ved utgangen av året, men dette er langt fra enstemmig.

Kontekst: Inflasjonen i USA falt til en årlig rate på 5 % i mars, men dette er fortsatt godt over målene satt av den amerikanske sentralbanken. Den bør derfor fortsette å prøve å leke brannmenn, til tross for risikoen dette utgjør for økonomien og kritikken den tiltrekker seg i forbifarten.

En spenstig økonomi, men ikke uten skader

  • Fed-politikken fører indirekte til høy arbeidsledighet i USA; Den nådde 3,5 % i mars. Imidlertid falt ledighetene til det laveste nivået siden mai 2021, viste data tirsdag. Permitteringene økte med nesten 250 000 til 1,8 millioner, det høyeste nivået siden desember 2020.
  • Fed forventer at arbeidsledigheten vil nå 4,5 % i år og 4,6 % neste år. En slik arbeidsledighet gjør at økonomien er i resesjon, noe man har unngått så langt.
  • I tillegg har banksektoren lidd flere store konkurser på svært kort tid, fra Silicon Valley Bank i mars til First Republic Bank denne uken. Dette vakte frykt for en kjedereaksjon.
  • Næringseiendomssektoren er også svært følsom for stigende renter. CNNog ser spesielt svak ut.
READ  Slik vil premien på €80 bli utbetalt til nesten en million familier














Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *