Nordmenn er mindre selvsikre enn svensker og dansker når det gjelder eget lands økonomi og jobbmuligheter.

Naboene våre sparker skoene i en nylig studie av hvordan vi ser på arbeidsmarkedet og den økonomiske veksten i våre egne land.

Nordmenn vil virkelig forandre seg Både Mistillit og mindre optimisme enn svenskene og danskene.

– Begeistring. Jeg tror de tar feil, sier Einstein Doram, sjeføkonom ved NaringSlivets Hovetorconissozone (NHO).

Han har en mulig forklaring på hvorfor naboene våre er så optimistiske for fremtiden i en fersk meningsmåling som ble kommentert på vegne av NHO.

Jeg tror vi blir fattige

De overraskende funnene i undersøkelsen er:

  • Fire av ti nordmenn tror at Norge vil være sammen Mindre rik Land om ti år enn det er i dag. Bare to av ti (19 prosent) mener at Norge har rikdom Økt Om ti år.
  • Med Dance er det motsatte. Der sier tre av ti at Danmark er et rikt land og mer enn to tideler sier at om ti år vil Danmark være fattigere. Gensere er i midten, men vanligvis litt lysere i perspektiv enn oss.

Den samme tilnærmingen gjenspeiles i den fremtidige visjonen om arbeidsmarkedet.

  • Tre av ti nordmenn tror det vil være vanskeligere å få jobb om ti år enn de var før Corona-krisen, mens bare to av ti danskere mener det. Her er svenskene mer med oss, litt mer selvsikre.

– Veldig merkelig

Imidlertid skiller Sverige seg ut av totalt syv spørsmål:

Nesten fire personer (38 prosent) på ti år tror det blir mindre å bo i Sverige om ti år. I Norge og Danmark sier henholdsvis 27 prosent og 24 prosent.

READ  I dag åpnet grenseovergangen mellom Norge og Finland igjen

NHO-økonom Doram klør seg litt i hodet over svarene:

– Norge har begitt seg ut på en velstandsreise de siste årene. Når det er nå Lengre I Sverige og Danmark, mer enn i Norge, står det at landet deres vil være rikere om ti år, noe som er oppsiktsvekkende.

Norske pessimister tar feil, mener Doram:

– Vi har kommet videre på oljebølgen med økende velstand. Det ville være veldig rart om vi ikke var rikere på ti år enn vi er i dag – i hvert fall de neste ti årene hvis vi ikke ser den samme velstanden som Sverige og Danmark, sier NHOs sjeføkonom til Parson.

Omstilling bestemmer

Doram tar en klar reservasjon:

– Norge vil gjennom en mye større tilpasning enn Sverige og Danmark. Det antyder at vi lykkes med denne overgangen til en mindre oljedrevet økonomi hvis vi skal fortsette å se bedre tider. Doram sier hvor godt Norge vinner vil avgjøre hvem som vinner Nordisk mesterskap i utvikling.

– Her er noen forklaringer på hvorfor nordmenn i Norden er mindre optimistiske og mistroiske.

– Det er åpenbart å ty til at oljealderen har passert toppen for å forklare forskjellene i svarene. Men som sagt, jeg tror de tar feil, sier Durum.

Rollen til folks psyke?

– Kan det handle om noe helt annet? Kan Dance ha litt lavere skuldre enn oss?

READ  EU 'kodekrig' med Norge over Storbritannias tillit til fiskeavtale eksploderer politikk Nyheter

– Kan ikke forestille meg at danskene ser livet tydeligere generelt enn nordmenn. Men for å svare på det nøyaktig, måtte vi se på svarene over tid, sammenlignet med den forrige studien, og Doram sier at vi ikke har det materialet.

Mer enn 3000 mennesker svarte på undersøkelsen, som var likt fordelt i alle de tre landene. De måtte velge mellom syv uttalelser, og de måtte velge mellom de tre mest avtalte.

En av rapportene:

«Jeg trenger å trene meg opp resten av livet for å være kompetent nok til fremtidige jobber.»

Selv her står Norge alene. 29 prosent mente det var viktig, mot 32 prosent i Sverige og 35 prosent i Danmark.

Turen er noe som vil forbløffe igjen.

– Mens stadig flere nordmenn tror det vil være tøft på arbeidsmarkedet i fremtiden, ser flere og flere dansker og svensker viktigheten av å styrke sine egne evner. I så fall er det litt motstridende. Nordmenn er kanskje mer sikre på at velferdsstaten vil ordne ting enn våre naboer, undrer Durm.

Som sådan er det et veikryss mot hovedtemaet for NHOs årlige konferanse, som er planlagt til en to-timers digital TV-sending fra Oslo Spectrum 7. januar.

Temaet for konferansen er ”Job Creators”, og prosjektets generelle tråd er viktigheten av privat sektor for å skape sysselsetting i et bærekraftig samfunn.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *