Norge: 20.000 euro donert til statue av hvalross Freya

Skjebnen til Freya, hvalrossen skutt av myndighetene for å beskytte mennesker, har sjokkert mange nordmenn som ønsker å hylle henne.

KildeAFP


Hvalrossen Freya ble skutt og drept av norske myndigheter i menneskets beskyttelses navn.
© TOR ERIK SCHRODER / NTB / NTB via AFP

UEn statue skal reises i Norge i sommer til ære for Freya, hvalrossen som ble Oslofjordens stjerne, men som ble skutt ned av myndighetene i menneskets sikkerhet. En samling donasjoner samlet inn mer enn 20 000 euro til saken. Beslutningen om å drepe en 600 kg ung hunn av en beskyttet art skapte bølger i Norge, der pattedyrene vant hjerter ved å sove på båter, selv om det skadet dem. En strid som spredte seg utover rikets grenser.

Det er satt i gang en donasjonskampanje på nett for å samle inn 200.000 kroner, eller 20.300 euro, for å bygge en statue for hvalrossen. Ved middagstid onsdag hadde målet blitt overskredet ved å samle inn 206.000 kroner. » Attentatet til Freya sender svært negative signaler «Norge, og spesielt Oslo, kan ikke ta imot ville dyr», forklarer Erik Holm, den norske pådriveren for innsamlingen på Spleis.no. [et aux générations à venir] Naturen kan ikke drepes eller ødelegges på vei»Han legger til.

«Den eneste verdifulle avgjørelsen»

Hvalrosser lever typisk på mer nordlige arktiske breddegrader, men Freya, en gudinne assosiert med kjærlighet og skjønnhet i norrøn mytologi, har badet i den norske hovedstadens farvann siden 17. juli. Der trakk hun til seg interesserte. Mye etter norske myndigheters smak, som advarte om at det å fortsette å nærme seg eller bade med dyret kan resultere i eutanasi dersom det skulle klemme det og sette seg selv i fare. Siden disse instruksjonene ikke ble fulgt, ble hvalrossen skutt og drept søndag.

READ  Høyre-regjeringen har offisielt kunngjort sin avgang

Les merVille arter, overutnyttet og underutnyttet

«Den mulige operasjonen med å flytte den ville vært for komplisert og forbundet med for stor risiko», resonnerer Frank Bakke-Jensen, leder i Fiskeridirektoratet, i en pressemelding. «Vi forstår at denne avgjørelsen kan forårsake reaksjoner blant publikum, men jeg tror det er den eneste effektive beslutningen. Vi er bekymret for dyrevelferd, men menneskers liv og sikkerhet må komme først,» sa han.

Frank Bakke-Jensen og kona sier de har mottatt drapstrusler. Statsminister Jonas Gahr Støre mente selv at vedtaket var «riktig». Hvalrosser lever hovedsakelig av virvelløse dyr som bløtdyr, reker, krabber og småfisk, og angriper vanligvis ikke mennesker, men kan bli aggressive hvis de blir truet.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *