Norge åpner verdens største flytende vindpark

Det er historie. Denne onsdagen 23. august innviet Norge verdens største flytende vindturbiner i vannet i Nordsjøen, en teknologi som fortsatt vokser frem, men som anses som lovende for energiomstillingen. Hywind Tampen-feltet består av 11 turbiner med en kapasitet på 8,6 MW hver, og leverer energi til fem nærliggende olje- og gassfelt, og dekker 35 % av deres behov. Den startet i produksjon sent i fjor, og ble offisielt åpnet 140 km utenfor kysten onsdag av Norges kronprins Haakon og landets statsminister Jonas Gar Stør.

– Europeere og alle vi trenger mer strøm. Krigen i Ukraina har forsterket dette, sa Storr til NTB. «Hvis Europa skal nå sine klimamål, må denne elektrisiteten være av fornybar opprinnelse,» la han til. I motsetning til såkalte «laid» offshore vindturbiner, som er montert på fundamenter i bunnen av vannet, er flytende vindturbiner, som navnet antyder, montert på en flytende konstruksjon som holdes på plass av forankringsanordninger. Dette gjør at de kan installeres på dypere vann, og lenger fra kysten er vinden mer stabil, men de er også dyrere.

«Det er dyrt, men noen må gå foran»

Bygging av Hiwind-dammen på 260 til 300 meters dyp kostet om lag 7,4 milliarder kroner (640 millioner euro). – Ja, det er dyrt, men noen må gå foran, sa statsministeren. Foruten Equinor, samler prosjektet det norske offentlige konsernet Petoro, østerrikske OMV, Vår Energi – det norske datterselskapet til italienske Eni – tyske Wintershall DEA og japanske Inpex.

Les mer

Denne teknologien kan øke vindkraften til havs

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *