Norge avslører identiteten til en russisk illegal agent

Mannen, som ble tatt opp som dosent ved Norges Universitet i Tromsø i den strategiske arktiske regionen høsten 2021, ble mandag pågrepet og i første omgang satt i utvisningsfengsel for brudd på utlendingsloven.

Mannen, som ble tatt opp som dosent ved Norges Universitet i Tromsø i den strategiske arktiske regionen høsten 2021, ble mandag pågrepet og i første omgang satt i utvisningsfengsel for brudd på utlendingsloven.

Etterforskningen har siden utvidet seg til å omfatte mistanker om «ulovlig spionasje rettet mot statshemmeligheter som kan skade nasjonens grunnleggende interesser», fakta som gir tre års fengsel i Norge.

PST identifiserte fredag ​​den mistenkte som Mikhail Mikushin, en russer født i 1978, mens den aktuelle mannen, som har et brasiliansk pass, identifiserte seg som den 37 år gamle brasilianeren Jose Assis Giamaria.

Ifølge Bellingcat-forsker Christo Grozev skjuler en russisk militær etterretningsoffiser seg bak navnet Mikhail Mikushin.

«Bra jobbet, Norge. Du har fått tak i en GRU-oberst,» twitret han basert på sin registrerte adresse ved GRU Academy.

Flere norske medier har publisert bilder av interesserte, og benekter anklagene mot ham.

En Oslo-rett varslet fredag ​​fire ukers varetektsfengsling, med de to første isolert for å unngå at bevis forsvinner.

En «ulovlig agent» er en spion som er svært vanskelig og sjelden å komme seg ut, fordi han prøver å kommunisere lenge i et fremmed land, hvor han vever et nettverk av kontakter, setter opp informasjonskanaler og bryter miljøet. Med viktig informasjon.

Ved Universitetet i Tromsø jobbet forskeren med norsk politikk i det fjerne nord – der Norge deler 198 km grense med Russland – og hybride trusler, ifølge PST.

READ  Frankrike på stafettetappen bak Norge og Sverige•macommune.info

«Det er i den virkelige nasjonale interessen å definere deres politikk innenfor kretsene av forskere som er leverandører av myndighetene», argumenterte PST-tjenestemann Thomas Blom på en pressekonferanse. Fredag.

Midt i økt spenning mellom Moskva og Vesten om krigen i Ukraina, har den russiske ambassaden i Norge fordømt det de sier er «spionering» i det skandinaviske landet.

Siden Norge ble Europas ledende gassleverandør siden russiske forsyninger ble kuttet, har Norge styrket sin årvåkenhet og sikkerhet rundt sine strategiske installasjoner, spesielt rundt energi.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *