Norge er bekymret for spredningen av mystiske droner

Russlands skygge henger bak mystiske fly av droner som flyr over norsk territorium.

Lesetid: 2 min

FNorge, en stor energileverandør til Europa, har blitt skremt av en bølge av mystiske droneflyvninger over grensen, bak hvilke Russland er mistenkt for å ha spionert mer siden starten av krigen i Ukraina.

Midt i en rekke rapporter om tyverier fra ubemannede fartøyer, meldte norsk politi onsdag at de hadde arrestert en syvende russisk statsborger på like mange dager i nærheten av offshore oljerigger.

Alle har blitt anklaget for ulovlig flyging av droner eller brudd på fotograferingsforbud i kongeriket, som deler arktisk grense med Russland og nå er Europas viktigste gassleverandør.

Russland skilte seg ut

Timer etter at et nytt dronefly forstyrret flytrafikken på flyplassen i landets nest største by, Bergen (vest), koblet statsminister Jonas Gerstor onsdag «utenlandsk etterretning» og pekte indirekte til Russland.

– Det er selvfølgelig uakseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser, sa han, sitert av NRK-kanalen.

– Russerne tillater ikke droner å fly i Norge, la han til.


Les mer
Krig i Ukraina: Russlands atomarsenal, en arv fra den kalde krigen

Norsk overflyvning forbudt for russere

Som svar på invasjonen av Ukraina forbød Norge, i likhet med mange vestlige land, russere å fly over sitt territorium med fly eller drone. Enhver overtredelse kan straffes med inntil tre års fengsel.

Nå sier Counter Intelligence Services (BST), som har i oppgave å etterforske ulike hendelser med droner, at de ikke kan bestemme hvem som står bak på dette stadiet.

«Risikoen for spionasje fra Russland er høy på grunn av krigen» i Ukraina, selv om Hedwig Moe gjentok PSTs nummer to under en pressekonferanse onsdag.

«Vi anser trusselen om sabotasje mot Norge som mer reell enn før krigen» selv om den er «umulig», la han til.


Les mer
Krig i Ukraina: Russlands atomarsenal, en arv fra den kalde krigen

READ  Uforglemmelig opplevelse å reise til Norge Stemmer

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *