Norge forbyr oppdrett av enkelte arter

To engelske bulldogger på gatene i Oslo, Norge 7. februar 2022 (Petter Berntsen / AFP / Arkiv)

Skallen til den ene er veldig liten og den andre er en veldig flat snute… Norge har tatt en enestående beslutning om å forby avl av to hunderaser på grunn av egenskapene som gjør dem så ettertraktede. .

I en skjellsettende kjennelse forbød en domstol i Oslo oppdrett av engelske bulldoger og Cavalier King Charles Spaniel, noe som forårsaket dem nød over manglende overholdelse av lover om dyrevern.

Denne kjennelsen, som er verdsatt av dyrerettighetsaktivister og kritisert av oppdrettere, er i sammenheng med en økende debatt på planeten: Vil søket etter «vakre» kjæledyr miste velvære? ?

«Mange av våre gårdsraser bærer på en veldig tung byrde av avl og sykdom,» sa Ashild Rollchett, president i Norsk Menneskeforening, som åpnet søksmålet, til AFP mot hundeforeninger og individuelle oppdrettere.

En Cavalier King Charles Spaniel 7. februar 2022 i Oslo, Norge
A Cavalier King Charles Spaniel, 7. februar 2022 i Oslo, Norge (Petter Berntsen / AFP / Arkiv)

«Vi må endre måten vi oppdrar hunder på. Måten vi gjorde det kan ha vært riktig for 50 år siden, men det er ikke nå,» sier han.

På grunn av inkompatibilitet har begge artene utviklet arvelige sykdommer som påvirker de fleste individer. Listen er lang.

Kroppsbyggerhunden – men blid – ble spesielt populær i tegneserien Tweety og Sylvester og er assosiert med en følelse av engelsk motstand under andre verdenskrig, hvor Bulldogen akkumulerte pustevansker på grunn av den flate snuten, men også hudproblemer, reproduksjon og ortopedi.

Mer enn halvparten av disse mastiffene som er født i Norge de siste ti årene er forløst med keisersnitt. «Den genetiske funksjonshemmingen til den naturlig forekommende arten er grunnen til at Bulldog ikke ble brukt i avl,» sa dommerne.

Ifølge Cavalier King Charles, som vant hjertene til mange personligheter i historien som Louis XIV, Ronald Reagan og Sylvester Stallone, er konstitusjonen deres at skallen er for liten og ofte lider av hodepine på grunn av hjertesvikt. Eller øyeproblemer.

READ  Valentina Miyoso: Kvinnen som dro til Arktis i nedlåsing
Ashild Rollsdat, president i Humanitarian Society, i Oslo, Norge 7. februar 2022
Ashild Rollsdat, president for Humanitarian Society of Oslo (Peter Berndsen / AFP / Archives) i Oslo, Norge 7. februar 2022

Fru. Ifølge Rolls-Royce fører mangelen på genetisk variasjon på global skala direkte til utryddelse av disse artene. «Og det vil være smertefullt for dem fordi de vil få flere og flere sykdommer,» sier han.

«Dokumentære hunder»

Med forbehold om anke har dommen avsagt 31. januar ennå ikke rettskraft, men den har sådd overraskelse blant fagfolk.

Liz Gron-Henriksen, med sin garde Kong Charles i 25 år, ble oppvokst 7. februar 2022 i Oslo, Norge.
Lise Gran-Henriksen, pleiet i 25 år, med en av sine gardister, kong Charles, 7. februar 2022 i Oslo, Norge (Petter Berntsen / AFP / Arkiv)

«Det står at hunder er født med hodepine. Jeg kan ikke tro det,» sier den 25 år gamle oppdretter Liz Gran-Henriksen mens hun ser på et halvt dusin boltrer seg med Cavalier king Charles Spaniels på isen foran hjemmet sitt i Oslo . .

«Hvis det var tilfelle, ville de ikke vært så glade. De er glade hunder, de er friske å løpe rundt – for det er de,» sier han.

Samlet sett stiller eksperter ikke spørsmålstegn ved «utfordringene» som de to artene står overfor, men tror at de kan overvinnes ved selektiv avl med dyr som er screenet gjennom flere eksperimenter.

Deretter forbød dommen ikke besittelse, salg eller import av bulldogger og kavaleri, men bare oppdrett av disse.

Anne Great Holan går med sin Bulldog Oscar i en park i Oslo er livredd for å se «udokumenterte hunder» komme fra «valpefabrikker» i utlandet.

«Etterspørselen kommer ikke til å tørke ut, men hundene som selges vil bli mye verre,» spår han. «De vil ikke være underlagt noen dyrekrav, og ingenting vil bli kjent om deres avstamning.»

For det menneskelige samfunn avhenger frelsen til to arter av deres transcendens med andre organismer for å ødelegge deres genetiske sårbarheter.

Anne Great Holan går sin Bulldog Oscar til en park i Oslo 7. februar 2022
Anne Great Holan arrangerer sin Bulldog Oscar Awards 7. februar 2022 i en park i Oslo, Norge (Peter Berndsson / AFP / Arkiv)

«Hvis Cavalieren hadde en litt romsligere hodeskalle å sette hjernen på, ville han vært den vakreste hunden i verden,» sa Rollchett.

READ  Scenene der Earling Holland deltar i den norske skytetreningen er skremmende

«Og hvis bulldogens krymping reduseres og den har litt lengre snuteparti og sterkere skjelett, vil den ikke gjøre den til en skummel hund, den vil fortsatt være en bulldog.»

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *