Norge forlater AstraZeneca, og tilbyr kun J&J til frivillige

Regjeringen kunngjorde onsdag at Norge vil droppe Astrogenenecas Govt-vaksine fra immuniseringsprogrammet på grunn av bekymringer om sjeldne bivirkninger, og at den vil bli avviklet når Johnson & Johnsons jobb er begrenset til frivillige.

Avgjørelsen ble tatt på en pressekonferanse av statsminister Erna Solberg, med tanke på de sjeldne, men alvorlige bivirkningene som er forbundet med de to jabs, som begge bruker samme adenovirus-teknologi.

Både Det europeiske legemiddelkontoret og Verdens helseorganisasjon anbefaler fortsatt bruk av vaksiner, og hevder at fordelene oppveier risikoen forbundet med det.

Johnson & Johnson-vaksinen har aldri blitt brukt i Norge, men Solberg sa at landet vil ta de dosene det allerede har fått.

«Vi ønsker å lage reservelager som kan brukes i tilfelle en økning i infeksjoner eller svikt i forsyning fra andre vaksineprodusenter,» sa Solberg til reportere.

Norge er det andre europeiske landet etter Danmark som fullstendig forlater AstraZeneca-vaksinen fra sitt nasjonale vaksinasjonsprogram.

Avgjørelsen følger anbefalingene fra eksperter på mandag – som Norsk institutt for folkehelse – som anbefalte å droppe vaksinene AstraZeneca og Johnson & Johnson fra programmet.

Rapporten deres, bestilt av den norske regjeringen, rådet til at frivillige i stedet skulle få muligheten til å bli vaksinert med disse vaksinene.

Omtrent 135 000 injeksjoner av astrogenogen-vaksinen administrert i Norge mellom åtte og tre tilfeller av alvorlig trombose er rapportert, vanligvis i relativt unge og sunne befolkninger, hvorav fire er farlige.

11. mars suspenderte Norge AstraZeneca Jap, og bivirkningene ble undersøkt nærmere.

En storstilt studie i Danmark og Norge fant nylig en liten økning i forekomsten av blodpropp hos angelsvenske vaksinemottakere sammenlignet med den forventede frekvensen i befolkningen generelt.

READ  Twitters nye konkurrent åpenbarer seg i signerte Instagram-bilder

Norge, som mottar vaksinene i samarbeid med EU, selv om det ikke er medlem, vurderer nå å donere sin AstraZeneca-dose til EU-landene gjennom det internasjonale Covax-programmet. Land har tilgang til vaksinen.

«Det er en utmerket vaksine som brukes i mange land, så vi vil sørge for at Norges doser er effektive i andre land, da de kan være i dårligere helsemessige forhold enn oss,» sa helseminister Bent Hoi.

De fleste europeiske land som fortsetter å bruke jap har reservert dette for eldre.

Det koster penger å drive en uavhengig avis. Maltas støttetider Prisen på en kaffe.

Støtt oss

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *