Norge frykter at arktiske klimaendringer vil true sikkerheten

Blant andre faktorer vil økt overvåking og sikkerhetstiltak, inkludert det «gråområdet», øke sjansene for ulykker og misforståelser mellom de involverte landene, noe en fersk rapport antyder kan øke risikoen for konflikt.

I følge ulike studier varmer Arktis dobbelt så raskt som resten av verden. Forsvinden av havis truer ikke bare naturen og dyrelivet, men også Norges sikkerhet, ifølge en ny felles uttalelse fra landets forsvarsdepartement.

Rapporten fant blant annet at Arktis, med mindre snø, er åpen for mer militær handling.

«Klimaendringer er en reversering av isen, og den vil være enklere å operere enn noen gang før i Arktis. R.K.

Mens vi understreker at det ennå ikke er noen grunn til at klimaendringene er en direkte årsak til krig og konflikt i Arktis, sender den økende usikkerheten det som en effekt. Rapporten antyder at økt aktivitet vil øke sjansene for ulykker og misforståelser mellom de involverte landene.

Land kan bruke sine militære styrker oftere, blant annet for å overvåke og sikre nasjonale grenser. Rapporten antydet at økt bruk av militæret kunne føre til høyere konfliktnivåer, og fremheve det større potensialet for Russland og Kina til å bruke sivile eller handelsskip i såkalte «gråsoneaksjoner», som igjen kunne provosere konflikt.

READ  Xpeng P7 offisielt lansert i Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *