Norge: KLP Fund fjerner seg fra selskaper knyttet til israelske bosetninger Business and Economics News

Salget følger FNs offentliggjøring i februar 2020 av en liste over 112 selskaper med aktiviteter knyttet til israelske bosetninger.

Norges største pensjonsfond har kunngjort at de har avviklet eiendeler i 16 selskaper for sine forbindelser til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, inkludert telekomutstyrsgiganten Motorola.

“Etter KLPs vurdering er det en uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene bidrar til menneskerettighetsmisbruk i krigs- og konfliktsituasjoner gjennom sine forbindelser til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden,” sa KLP, som forvalter cirka 95 milliarder dollar i eiendeler, i en uttalelse mandag.

Hun sa at selskapene, som dekker telekommunikasjon, bank, energi og konstruksjon, bidrar til å lette den israelske tilstedeværelsen, og risikerer dermed medvirkning til brudd på internasjonal lovgivning, og mot KLPs etiske retningslinjer.

KLP sa at frasalget fra Motorola Solutions var “en veldig klar beslutning om dens overvåkingsrolle i de okkuperte områdene.”

KLP la til at “Motorola og andre selskaper risikerer å være medskyldige i brudd på folkeretten i det okkuperte Palestina,” og bemerker at selskapet leverer programvare som brukes i grensekontroll.

Frasalget følger FNs offentliggjøring i februar 2020 av en liste over 112 selskaper med aktiviteter knyttet til israelske bosetninger, som anses som ulovlige i henhold til internasjonal lov.

Den israelske regjeringen fordømte publiseringen av listen – som inkluderte selskaper som Airbnb, Expedia og Tripadvisor – som en “foraktelig innsats”.

KLP eliminerte også teleoperatører som leverer tjenester på den okkuperte Vestbredden, ettersom de har gjort “bosetninger attraktive boligområder”.

Disse selskapene inkluderte Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel og Partner Communications.

Inkludert var også fem banker som tilrettelagte eller finansierte bolig- og infrastrukturbygging i de okkuperte områdene, samt ingeniør- og konstruksjonsgrupper, inkludert den franske multinasjonale Alstom.

READ  Chief Production Officer Masamichi Okada, Energy News, ET EnergyWorld

Ashtrom og Electra var ansvarlige for å bygge infrastrukturen, mens Paz Oil bidro til å drive den.

I mai i fjor diskvalifiserte et annet norsk fond, Sovereign Wealth Fund – verdens største – flere selskaper knyttet til bygg og eiendom på grunn av deres tilknytning til israelske bosetninger.

I slutten av juni kunngjorde KLP tilbaketrekningen av sine investeringer i indiske havner og logistikkonsernet Adani Ports på grunn av tilknytningen til Myanmars militære regjering.

Okkupasjonen av palestinsk land betraktes som ulovlig av FN.

Mer enn 600 000 israelske bosettere bor i de okkuperte områdene på Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *